LLRI įvertino Lietuvos banko pasiūlymus dėl būsto paskolų palūkanų normų fiksavimo ir refinansavimo

Atsakydamas į Lietuvos banko (LB) paskelbtą viešą konsultaciją, Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) įvertino LB užsibrėžtą siekį užtikrinti vartotojo pasirinkimo alternatyvas ir teisinį aiškumą, mažinti refinansavimo išlaidų naštą ir gerinti informuotumą ir finansinį raštingumą.

LLRI pateikia centrinio banko siūlymų vertinimą bei rekomendacijas, kaip brangstančių palūkanų ir didėjančio ekonominio neapibrėžtumo aplinkoje gerinti būsto paskolas turinčių gyventojų padėtį.

LLRI pritaria LB veiksmų krypčiai, susijusiai su vartotojų informuotumo didinimu. Todėl priemones, galinčias lemti administracinių sąnaudų didėjimą verslui, vertėtų imtis svarstyti tik po to, kai jau būtų įdiegti viešojo sektoriaus sprendimai, didinantys informacijos prieinamumą.

Taip pat, svarbu atkreipti dėmesį, kad sudarius informuoto pasirinkimo galimybes kuo mažesnėmis sąnaudomis, šių priemonių, ar visos būsto rinkos efektyvumo nereikėtų vertinti vien pagal tai, kaip pasikeitė paskolų fiksuotomis/kintančiomis palūkanomis santykis. Kaip pažymima LB analizėje – nėra pagrindo teigti, kad vienas kažkuris produktas yra palankesnis klientams. Todėl nėra objektyvaus poreikio kelti tikslą pakeisti paskolas fiksuotomis/kintančiomis palūkanomis turinčių klientų proporciją.

Visą LLRI vertinimą rasite šioje nuorodoje