Pagalba nuo karo bėgantiems ukrainiečiams verčia atsisakyti perteklinės biurokratijos

Būtinybė padėti nuo karo bėgantiems ukrainiečiams atkreipė dėmesį į perteklines užsieniečių įdarbinimo Lietuvoje procedūras. Jų atsisakymas leistų sutelkti valstybės institucijų pastangas pagelbėti atvykstantiesiems, pažymi Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI).

Tęsiantis karui Ukrainoje, Migracijos departamentas ir Užimtumo tarnyba skelbia palengvinusios Lietuvoje prieglobsčio ieškančių ukrainiečių priėmimo ir įdarbinimo procedūras. Ukrainos piliečiai, turintys asmens ar kitą kelionės dokumentą, Šengeno ar humanitarinę vizą, laikiną leidimą gyventi, taip pat besinaudojantys beviziu režimu, dirbti Lietuvoje galės iš karto.

„Sveikiname šį savalaikį valstybės institucijų sprendimą. Jis itin reikšmingas ne tik prieglobsčio atvykstantiems žmonėms, bet ir pačioms įstaigoms. Jos turės daugiau galimybių ir laiko susitelkti ties svarbiausiomis savo funkcijomis: užtikrinti žmonių saugumą ir teises, daugiau dėmesio skirti integracijai“, – sakė LLRI prezidentė Elena Leontjeva.

Iki šiol atvykti į Lietuvą dirbti ukrainiečiai galėjo įprasta tvarka. Juos įdarbinti norintis darbdavys turėjo įrodyti užsieniečio turimą kvalifikaciją ir pateikti dokumentus apie jo patirtį. Kvalifikacija galėjo būti nepripažinta kaip tinkanti, kai ši, pavyzdžiui, pažodžiui nesutapo su nurodyta Trūkstamų profesijų sąraše. 

„Pasiryžę padėti Ukrainos žmonėms, atsisakėme perteklinių biurokratinių procedūrų, neleidžiančių jiems greitai į Lietuvą atvykti ir joje įsikurti. Pritarimą tam rodo ir darbdaviai, reiškiantys iniciatyvą įdarbinti ukrainiečius, priimti šeimas su vaikais ir prisiimti atsakomybę už atvykstančiųjų gerbūvį“, – kalbėjo E. Leontjeva. 

Ji taip pat pastebi, kad jau yra pribrendę ir kiti esminiai sprendimai. Vienas pirmųjų – perduoti kvalifikacijos ir darbo patirties patikros funkciją darbdaviams, kai legaliai dirbti atvyksta trečiųjų šalių gyventojai. „Dabar, kai Užimtumo tarnybai ir Migracijos departamentui tenka toks didžiulis darbo krūvis, būtina išlaisvinti jas nuo biurokratinių procedūrų, kurių bergždumą visi Lietuvoje pripažįsta“, – teigė ekonomistė. Profesijų sąrašai, patvirtintų įmonių sąrašai, kvotos – būtina atsisakyti daugybės sukurtų biurokratinių priemonių ir bendrai taikyti paprastas, logiškas bei skaidrias procedūras.  

„Atlikę sisteminę migracijos procedūrų analizę, atradome, kad laikas, kurį visi sugaišta biurokratijos pinklėse, yra didžiausias rezervas, kurį dabar privalome panaudoti. Nuo to, kaip greitai sugebėsime apsivalyti nuo perteklinės biurokratijos, priklauso ir užuovėją Lietuvoje radusių žmonių gerovė ir mūsų pačių ateitis“, – kalbėjo LLRI prezidentė.

Instituto analizėje taip pat argumentuojama, kad būtina  įgyvendinti informacijos apie anuliuotas vizas pasidalinimą su Šengeno erdvės informacine sistema, kad būtų sumažintas fiktyvių migrantų srautas ir migracijos tarnyboms tenkantis krūvis.

Su analitine medžiaga „Kaip supaprastinti asmenų iš trečiųjų šalių įtraukimą į darbo rinką?“ galite susipažinti šioje nuorodoje.