Faktai ir analizė. COVID-19 krizės valdymo pamokos

Visuotinai svarstant antros pandemijos bangos suvaldymo priemones, yra pats laikas įvertinti pirmos bangos pamokas. Lietuvos laisvosios rinkos institutas atliko COVID-19 krizės valdymo analizę, kuri rodo, kad greitas sprendimas yra efektyvus tik tada, kai jis ne tik greitai priimamas, bet kai jį galima greitai ir realizuoti. Deramas valdžios institucijų atsakas į pandemiją yra toks, kuris nedidina žmonėms nesaugumo ir neapibrėžtumo.

Analizė rodo, kad ypač svarbu nustatyti principus, kurių būtų laikomasi priimant sprendimus ekstremalios situacijos metu. Numatyti, kad sprendimai, kuriais siekiama sušvelninti krizės padarinius ir palengvinti išėjimą iš krizės, veiktų horizontaliai, veiktų greitai ir automatiškai, t. y. taip, kad jų įgyvendinimas nesudarytų naštos žmonėms bei ūkio subjektams.

Rizikas padėtų suvaldyti ir iš anksto numatyta jų įgyvendinimo stebėsena, tobulinimo galimybės, už tai atsakingi asmenys ir institucijos. Būtina numatyti sprendimų galiojimo laiką ar pabaigos sąlygas, kad būtų galima sklandžiai grįžti prie įprasto gyvenimo. Kai laiko spaudimas neleidžia konsultuotis su visuomene, tikslinga, kaip rekomenduoja EBPO, iš anksto suformuoti  ekspertų grupes, su kuriomis būtų konsultuojamasi iškilus poreikiui.

Visą analizę „COVID-19 krizės valdymo pamokos“ skaityti ir parsisiųsti galite čia.

 

 

 

Projektas yra Aktyvių piliečių fondo, finansuojamo EEE finansinio mechanizmo lėšomis, dalis. Daugiau skaitykite šioje nuorodoje