Nacionalinio ekonomikos egzamino nugalėtojams – piniginiai prizai


Profesionalių ekonomistų komisija išrinko Nacionalinio ekonomikos egzamino nugalėtojus. Geriausiesiems atiteko 500 eurų čekiai ir kiti prizai. Iš viso apdovanoti 9 geriausiai ekonomiką išmanantys. Karantino metu internetu vykusiame egzamine dalyvavo 11 000 žmonių, jį Lietuvos laisvosios rinkos institutas su LRT organizavo jau trečią kartą. Organizatoriai teigia pastebintys, kad susidomėjimas ekonomika didėja.

Piliečio kategorijoje šiemet nugalėjo Ričardas Gaurys iš Vilniaus. Europos Komisijos atstovybėje Lietuvoje dirbantis ekonomistas žada laimėtus pinigus paaukoti COVID-19 pasekmių mažinimo paramos fondui.

„Kai kurie klausimai buvo gana gudrūs, reikėjo pagalvoti, kai kur ir skaičiuotuvu pasinaudoti. Būtinai dalyvausiu ir kitais metais. Tai puiki iniciatyva, reikia skatinti žmones domėtis ekonomika, kad jie galėtų priimti geresnius sprendimus tiek asmeniniame, tiek viešajame gyvenime, darbe“, – teigia Nacionalinio ekonomikos egzamino piliečio kategorijos nugalėtojas.

Antra vieta piliečio kategorijoje atiteko finansų analitikei Agnei Getautienei iš Kauno, trečioji – šiaulietei dėstytojai Janinai Šeputienei. Moksleivių kategorijos nugalėtojas – Šiaulių Didždvario gimnazijos abiturientas Armandas Kondroška, antra vieta atiteko Mantui Anskaičiui iš Alytaus, trečia – Annai Krasuckytei iš Vilniaus.

Nuotraukoje pirmos vietos nugalėtojai

Geriausiai ekonomiką išmanantis studentas – Justas Janonis iš Alytaus, studijuojantis taikomąją matematiką Harvardo universitete JAV. Antrą vietą šioje kategorijoje užėmė Augustas Mačijauskas, pirmakursis Mančesterio universiteto studentas, trečią – Andrius Minelga iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto.

Nuotraukoje antros vietos nugalėtojai

Įdomu tai, kad trečius metus iš eilės aktyviausiai egzamine dalyvauja ta pati Marijampolės Sūduvos gimnazija. Net ir karantino metu egzamine dalyvavo 198 šios mokyklos mokiniai.

„Aš dešimtukų vien už dalyvavimą nerašau, tad džiaugiuosi, kad mokiniai net per atostogas panoro pasitikrinti žinias, dalyvavo ir kiti mokytojai. Klausimai buvo gana sunkūs, bet buvo įdomu“, – sako kasmet mokinius suburianti Marijampolės Sūduvos gimnazijos mokytoja Rasa Tumosienė.

Nuotraukoje trečios vietos nugalėtojai

Vidutiniškai teisingai dalyviai atsakė į šiek tiek daugiau kaip pusę klausimų, nė karto nesuklydo 12 dalyvių. Geriausiai sekėsi piliečio kategorijos dalyviams, dešimtbalėje sistemoje vidutiniškai galima vertinti beveik septynetu, prasčiau pasirodė moksleiviai – penketui. Visą dieną internetu vykusio egzamino metu dalyviai iš viso turėjo atsakyti į 30 testo klausimų ir į vieną atvirą – vertino koronaviruso ir jo suvaldymo pasekmes ekonomikai, minimalaus mėnesinio atlyginimo dydžio poveikį darbo vietų kūrimui.

„Rezultatai rodo, kad žmonės gan gerai išmano pagrindinius ekonomikos principus ir dėsnius, pavyzdžiui žino, kodėl pirmosios braškės būna brangiausios ar kaip keisis rapsų pasiūla pakilus jų kainai. Kiek sunkiau sekasi numatyti ekonominės politikos pasekmes ar atsakyti, kaip skaičiuojamas BVP“, – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto švietimo centro vadovė Marija Vyšniauskaitė.

Nacionalinį ekonomikos egzaminą organizuoja Lietuvos laisvosios rinkos institutas ir LRT. Pagrindinis rėmėjas – Vilniaus prekybos paramos fondas „Dabar“, rėmėjai – Danske Bank, ACM, JCdecaux. Klausimus kūrė partneriai: universitetai, Lietuvos bankas, Finansų ministerija, Valstybinė mokesčių inspekcija, švietėjiškos organizacijos ir ekonomikos mokytojai. Projektą globoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Nacionalinis ekonomikos egzaminas yra puiki proga ir pasitikrinti ekonomikos žinias, ir įgyti naujų. Labai džiaugiamės, kad susidomėjimas šia edukacine iniciatyva kasmet auga, o šiemet ji sulaukė rekordiškai daug dalyvių – dalyvavo ir mokiniai, ir mokslus seniai pabaigę žmonės. Žinoma, tam įtakos turėjo ir karantinas – gyventojai ieško veiklos, kaip prasmingai praleisti laiką. Kita vertus, sunkmečiu, kai tenka perplanuoti savo pajamas ir išlaidas, finansinis raštingumas tampa aktualus daugumai iš mūsų. Sudalyvavę egzamine ir atsakę į jo teorinius bei praktinius klausimus, tikrai įgijome naujų reikalingų žinių“, – sako vieno iš projekto organizatorių, visuomeninio transliuotojo LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Šių ir ankstesnių metų Nacionalinio ekonomikos egzamino užduotis galima spręsti svetainėje www.ekonomikosegzaminas.lt 


.Investuokite savo 1,2 proc. GPM į mūsų veiklą, kad galėtume tęsti darbus: https://www.llri.lt/prisidekite/12proc