Ką studijuoti, kad baigęs studijas galėtum pats save įdarbinti? (Diskusija Delfi TV)


Kaip studijuoti, kad baigęs universitetą jaunuolis turėtų pakankamai įgūdžių siekti sėkmingos karjeros ir pats save įdarbintų. Kokią profesiją rinktis jaunam ir dar neapsisprendusiam abiturientui, kad jis visuomet turėtų darbo. Ar universitetai tikrai paruošia specialistus, siūlo kokybiškas studijų programas ar tiesiog slepiasi už ilgų ir gražiai skambančių programų pavadinimų?
Apie tai DELFI konferencijoje diskutavo Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas, Vytauto didžiojo universiteto docentas Osvaldas Stripeikis. Diskusiją vedė žurnalistas Andrius Tapinas.

Pasak Ž. Šilėno, specialybių, mokymosi kelio pasirinkimas – tam tikra rizika, kuri priklauso nuo to, kiek pats žmogus nori rizikuoti:

„Rinktis specialybę – čia kaip investicija, kur investuoti: į rizikingas ar ne tokias rizikingas investicijas. Jei jaunuolis nori studijuoti ankstyvojo renesanso šokį, jam tai patinka, gal jis bus geriausias, dirbs „Games of Thrones“ konsultantu ir gerai uždirbs. O gal gamins kavą ir pyks, kad jo įgūdžiai visiškai nepanaudojami. Čia kaip pas gyvūnus, tigrai, pandos specifinėje aplinkoje neišgyventų, bet yra šunys, kurie bet kur galėtų gyventi, rastų kaip prasimaitinti“, – sako Ž. Šilėnas.