Susitikimas su NVO atstovais: į visuomenės pastabas atsižvelgiama itin retai

2022 m. vasario 22 d. apie teisėkūros kokybę, teisėkūros problemos ir jų sprendimo būdus susitiko diskutuoti 12 NVO vadovų, iš skirtingų sričių (sveikatos apsaugos, mokesčių apskaitos, neįgaliųjų atstovų, darbdavių atstovų, privačios nuosavybės interesus atstovaujančių atstovų ir kt.).

Renginį atidarė LLRI vyresnioji ekspertė Karolina Mickutė, kuri pristatė projektą “Kokybiškas teisėkūros procesas – įgalinta visuomenė“, LLRI tyrimų metu identifikuotas su teisėkūros kokybe susijusias problemas.

Renginyje pranešimą skaitė advokatas ir Vilniaus Universiteto Teisės fakulteto partnerystės docentas, buvęs Teisingumo ministras dr. Gintautas Bartkus. Ekspertas pristatė savo įžvalgas dėl teisėkūros kokybės prastėjimo tendencijų ir egzistuojančių problemų.

Vėliau sekė valandos trukmės diskusija, kurios metu aktyviai pasisakė visų NVO atstovai, dalinosi savo patirtimis, užfiksuotais teisėkūros broko pavyzdžiais. Nustatyta, kad labai retai atsižvelgiama į visuomenės pastabas dėl projektų, jeigu atsižvelgiama – tai tik formaliai, o tai demotyvuoja NVO atstovus dalyvauti teisėkūroje. Diskusijos metu buvo patvirtintos pirminės LLRI hipotezės ir empiriniai tyrimai dėl visuomenės dalyvavimo ir teisėkūros kokybės prastėjimo priežasčių.

Su NVO atstovais sutarta, kad tokios apskritojo stalo ekspertinės diskusijos taps periodišku formatu pasidalinti naujienomis ir aptarti galimus teisėkūros kokybės gerinimo būdus. Nutarta tarpusavyje derinti veiksmus, dalintis ydingais projektais ir kt. teisėkūros kokybės aktualijomis, taip pat po antro susitikimo bus rengiamas jungtinis memorandumas dėl NVO sektoriuje patiriamų problemų, susijusių su teisėkūros kokybe, taip pat ir galimais sprendimais.

Artėjantis susitikimas, kuriame jau suplanavo dalyvauti 17 NVO atstovų ir Seimo narė Rasa Budbergytė vyks birželio 8 d. Taip pat užmegztas glaudus ryšys su 4 NVO, kurie dalinasi savo medžiaga, aktyviai siūlo teisėkūros kokybės gerinimo priemones, o dviejų NVO atstovų vadovės sutiko dalyvauti ir savo įžvalgomis apie teisėkūrą pasidalinti LLRI rengiamoje Žinių radijo laidoje „Ekonomika šiandien“.  

 

 

 

Projektas yra Aktyvių piliečių fondo, finansuojamo EEE finansinio mechanizmo lėšomis, dalis. Daugiau skaitykite šioje nuorodoje