Ekonomika aktyviai. #2 Kaip mobilujį telefoną iškeisti į Porsche?

Penkiolikmečio Steveno Ortizo mainų istorija

Penkiolikmetis Stevenas Ortizas gavo iš draugo nereikalingą iPhone’ą ir nusprendė jį iškeisti į ką nors geresnio. Vaikinas įkėlė mobilųjį telefoną į skelbimų portalą ir pasiūlė jo lankytojams mainytis. Sandoris įvyko – telefonas buvo iškeistas į iPod grotuvą. Šioje vietoje mainai atrodo gan lygiaverčiai – mobilusis mainais už muzikos grotuvą. Bet toliau prasideda įdomioji istorijos dalis – gautą grotuvą Stevenas sugebėjo išmainyti į motociklą! Atrodo nesąmonė ar apgavystė – kodėl kažkas norėtų keisti savo motociklą į mini grotuvą?

Istorija paprasta. Žmogus garaže turėjo motociklą, kuris jam buvo visiškai nereikalingas, jis nei vairavimo teisių, nei noro juo važinėti neturėjo. Motociklas tik užėmė vietą ir rinko dulkes. O štai grotuvas jam jau seniai buvo būtinas tam, kad praskaidrintų ilgas keliones į darbą traukiniu. Taigi, pamatęs pasiūlymą skelbimų portale jis labai apsidžiaugė – pagaliau turėsiu grotuvą, o dar ir motociklu atsikratysiu!

„Kai gavau motociklą, pasakiau sau – jei jau man pavyko pasiekti tai, kur toliausiai mane gali nuvesti šie mainai?” – pasakoja Stevenas.

Prekyba internete vaikinui nebuvo naujiena. Būdamas jaunesnis, jis už keliasdešimt dolerių pirko nenaudojamus draugų telefonus, juos sutvarkydavo ir parduodavo už tris kartus didesnę kainą.

Pradėjęs mainus nuo seno iPhone’o, penkiolikmetis skelbimų portale praleisdavo po 6 valandas per dieną. Užsispyręs vaikinas ieškojo, ką vertingesnio ir labiau geidžiamo galima gauti už jo turimą daiktą. Taip motociklą jis iškeistė į kompiuterį MacBook Pro, kompiuterį į Toyota automobilį. Tuo metu Stevenui buvo penkiolika ir vairavimo teisių jis neturėjo, todėl Toyotą išmainė į golfo automobilį, šį į motociklą, jį į kitą automobilį, kol galiausiai Stevenas į mokyklą atvažiavo sidabriniu sportiniu Porsche.

„Daug kas manęs klausia, ar galėtum iškeisti mano telefoną į mašiną? Aš sakau, o taip, tai nėra taip lengva kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.”

MAINAI (exchange) – prekių, paslaugų keitimas į kitas prekes ar paslaugas, įskaitant pinigus.

NATŪRINIAI MAINAI (barter) – nepiniginis keitimasis prekėmis ar paslaugomis.

Žmonės mainosi, nes dalykus vertina skirtingai. Jei visi norėtų tik grotuvų ir niekam nereikėtų telefonų – Steveno istorija būtų pasibaigusi net neprasidėjusi. Jei motociklo savininkas motociklą vertintų labiau ar taip pat kaip grotuvą, jis nebūtų jo keitęs. Svarbu ne kuo blogesnį daiktą išmainyti į kuo geresnį ir taip kažką apgauti. Svarbu – siūlyti tai, ko reikia kitam tam, kad gautum tai, ko nori tu.

Mainai visuomet naudingi abiems jų dalyviams. Vien tai, kad du žmonės apsikeičia daiktais atneša naudos. Išmainius mini grotuvą į motociklą buvo sukurta naudos, nors nebuvo sukurta papildomų motociklų ar grotuvų.

 

KAIP PAKARTOTI MOBILIOJO TELEFONO → PORSCHE MAINUS?

  • Ištirk rinką – ko žmonės nori labiausiai, kas turi didžiausią vertę. Tavo tikslas – gauti tuos daiktus, kuriuos galėtum išmainyti į ką nors geresnio.
  • Rask žmones, kurie turi tai, ko reikia tau ir nori mainytis į tai, ką siūlai tu.
  • Pasiruošk skirti tam daug laiko. Stevenas Ortizas skelbimų portalo mainų skiltyje praleisdavo po 6 valandas per dieną.
  • Būk kantrus. Dideli sandoriai neįvyksta per vieną naktį. Niekas nekeistų savo sportinio automobilio mainais į seną telefoną. Steveno Ortizo mainai truko dvejus metus. Iš viso buvo įvykdyta 14 sandorių.
  • Būk užsispyręs, kad mainų nenutrauktum gavęs pirmą šaunų daikčiuką.
  • Pasiruošk netikėtumams. Gali gauti neveikiantį daiktą ar tokį, kurio niekas nenori.

DALIJIMOSI EKONOMIKA – PIRMYN Į…PRAEITĮ?

Matas yra tatuiruočių meistras, gyvenantis Vilniuje. Jis turi pasiūlymą visą liepą daryti tatuiruotes studijoje Berlyne. Bėda, kad Mato butas Vilniuje liktų tuščias, už jį ir toliau reikėtų mokėti paskolą ir dar tektų nuomotis būstą Berlyne. Ne bėda! Matas gali užsiregistruoti platformoje, siūlančioje laikinai pasikeisti būstais. Galbūt koks vokietis mielai liepą praleistų Vilniuje, mainais Matui suteikdamas galimybę gyventi jo bute Berlyne.

Nori naujų kedų, bet neturi pinigų? Apsižvalgyk mainų platformose – galbūt kažkas kedus mielai keistų į tavo išleistuvių suknelę. Nori užsidirbti, bet neturi pakankamai laiko visos dienos darbui? Jei turi automobilį ir laisvus vakarus, gali užsiregistruoti pavežėjimo paslaugų programėlėje.

Beveik kiekvieną dieną atsiranda nauja platforma, sujungianti žmones, kurie nori dalykų su tais, kurie tuos dalykus turi. Kam kažką pirkti jei gali pasiskolinti ar išsimainyti? Per pasaulį ritasi dalijimosi ekonomikos banga. Ji gali būti paremta tiek natūriniais, tiek piniginiais mainais.

Žmonės nuo senų laikų naudojosi vienas kito paslaugomis, skolinosi reikalingus daiktus ir už tai atsidėkodavo. Tik dažniausiai tokie mainai buvo apriboti kaimynystės, giminystės, bendruomenės, pažįstamų rato ir miesto laikraščio.

Šiandien dėl technologijų šis procesas gali vykti visame pasaulyje. Pavyzdžiui, jei nori nuvykti į Stambulą ir apsistoti pas vietinius, kad geriau pažintum miestą, tau nereikia ieškoti draugų draugų, kurie turi kitų draugų Stambule. Gali pasinaudoti viena iš trumpalaikės būsto nuomos platformų (AirBnb, Homestay ir pan.), kartais net laikinai savo būstą išmainyti į kitą.

Dalijimosi ekonomika nėra naujas reiškinys, bet technologijos jos ribas praplečia iki viso pasaulio.

Ar tai kažkas naujo, ar tie patys seni geri mainai? Žiūrėk vaizdo pamoką: https://www.youtube.com/watch?v=ARX575A3dSQ

Įdomu? Išbandykite, savo jėgas ir teste čia, lrt.lt portale.

Kitos pamokos čia:

Kokia yra „Matricos“ žiūrėjimo kaina?