Minint Antikorupcijos dieną Prezidentė susitiko su LLRI ir kitų nevyriausybinių organizacijų atstovais

Vytautas susitikime

„Šešėlis – tai ne tik įstatymų nesilaikymas ar žmonių pakantumas neteisėtai veiklai. Kalbant apie šešėlį pirmiausia reikia atskleisti ekonomines priežastis – kas žmones pastūmėja į šešėlį? Todėl mes žiūrime ir vertiname, kaip vienas ar kitas įstatymas, naujas mokestis ar veiklos suvaržymas atsilieps šešėlinei ekonomikai. Ar jis padės kovoti su problema, ar atvirkščiai, dar daugiau žmonių atves į šešėlinę rinką? Būtent čia slypi ir kovos su šešėliu būdai, o į tai kiti paprasčiausiai neatkreipia dėmesio“, – susitikime sakė LLRI vyr. ekspertas Vytautas Žukauskas. (Nuotrauka – R. Dačkaus)

Pirmadienis, gruodžio 9 d. , Vilnius Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, minint Antikorupcijos dieną, susitiko su Lietuvos nevyriausybinių ir kitų organizacijų, kovojančių su korupcija, atstovais. Susitikime kalbėta apie mūsų šalyje įgyvendinamas antikorupcines iniciatyvas ir apie priemones, kurios padėtų įtraukti daugiau piliečių į kovą su korupcija ir ugdytų Lietuvos visuomenės nepakantumą jai.

Susitikime dalyvavo organizacijų „Transparency International“, „Baltosios pirštinės“, „Lietuva be šešėlio“, „Baltoji banga“, „Skaidrumo laboratorija“ nariai, taip pat Lietuvos laisvosios rinkos instituto, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos, Lietuvos moksleivių sąjungos, Lietuvos studentų sąjungos, Vilniaus universiteto studentų atstovybės, Lietuvos medicinos studentų asociacijos atstovai.

„Kovoje su korupcija – svarbiausia nesitaikstyti ir imtis asmeninės iniciatyvos. Aktyvus jaunimas neleidžia plisti politinei korupcijai, padeda skaidrinti viešuosius pirkimus, užkirsti kelią ES paramos grobstymui, prisideda prie skaidraus verslo plėtros, mažina šešėlinę ekonomiką ir kontrabandą, padeda nuo vaikystės ugdyti sąžiningus piliečius. Nevyriausybinės organizacijos tampa su korupcija kovojančia pilietine jėga, kuriai būtinas mūsų visų palaikymas“, – sakė Prezidentė.

Su nevyriausybinių organizacijų jaunimu Prezidentė taip pat aptarė savivaldos, rinkimų, žiniasklaidos, verslo aplinkos, teisėkūros ir švietimo sistemos skaidrinimui svarbius antikorupcinius projektus.

Kova su korupcija, politinės sistemos ir viešojo sektoriaus skaidrinimas – vienas iš svarbiausių Prezidentės veiklos prioritetų. Prezidentės iniciatyva uždrausta partijas finansuoti juridiniams asmenims, pradėta kova su neteisėtu praturtėjimu, įteisintas išplėstinis turto konfiskavimas, padidintos baudos už ekonominius, finansinius ir kitus kriminalinius, taip pat ir korupcinius nusikaltimus, priimtos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos, įpareigojančios viešinti ir su Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) suderinti visus, net ir vidaus sandoriais ar neskelbiamų derybų būdu vykdomus pirkimus.

Seimui taip pat yra pateiktos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pataisos, kuriomis siekiama didinti valstybinės tarnybos skaidrumą. Taip pat Prezidentės iniciatyva sugriežtinta baudžiamoji atsakomybė už rinkėjų papirkinėjimą.

Nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ paskelbtame 2013 m. 177 šalių korupcijos indekse Lietuvai buvo skirti 57 balai ir 43 vieta. Tarp ES ir kitų Vakarų Europos šalių Lietuva užėmė 20 vietą iš 30.

Prezidentės spaudos tarnybos inf.