LLRI ragina Vyriausybę tesėti pažadą liberalizuoti verslo sąlygas

Lietuvos laisvosios rinkos institutas ragina Rolando Pakso Vyriausybę laikytis viešai paskelbtos pozicijos liberalizuoti verslo sąlygas. Deja, kai kurie Vyriausybės veiksmai rodo, kad ši pozicija jau nebėra tokia tvirta.

 

Rugsėjo 1 dieną Vyriausybė nesiryžo imtis viešai paskelbtos licencijavimo reformos ir atsisakyti kai kurių verslų licencijavimo. Tokia vykdomosios valdžios pozicija žlugdo pasitikėjimą pažadėtomis reformomis ir dar kartą įrodo, kad valdžia į licencijavimą žiūri kaip į mokesčių surinkimo priemonę. Lietuvos laisvosios rinkos institutas ir tarptautinės organizacijos ne kartą kritikavo verslą varžančią ir papildomus mokesčius užkraunančią licencijavimo tvarką. Tam pritarė ir buvusio premjero Gedimino Vagnoriaus Vyriausybės sudaryta komisija klausimams, susijusiems su likusių nereikalingų verslo suvaržymų panaikinimu, nagrinėti.

 

Mokesčių nesurinkimas ir biudžeto deficitas nėra pagrindas atsisakyti verslo liberalizavimo. Biudžeto problemas galima išspręsti tik revizavus valstybės išlaidas ir funkcijas, sparčiau vykdant privatizavimą, panaikinant pelno mokestį, nuosekliai mažinant akcizus ir kitus mokesčius bei atsisakant nereikalingų verslo suvaržymų.

 

LLRI nuomone, užuot rinkusi biudžeto „trupinius“, tenkančius iš licencijuojamų verslų, Vyriausybė turėtų ieškoti būdų kaip išlaisvinti verslą ir suteikti potencialą jo augimui.