LLRI prašo valdininkų nespekuliuoti Europos Sąjunga

Pastaruoju metu įvairiose valdžios institucijose diskutuojama dėl galimybės 2000 metais sumažinti juridinių asmenų pelno mokestį. Seimo Konservatorių frakcijos nariai pateikė pasiūlymus šio mokesčio tarifą kitąmet sumažinti nuo 29 proc. iki 5 proc. Tokiam siūlymui buvo pritaręs ir Seimo biudžeto ir finansų komitetas.

 

Deja, Vyriausybė nepritarė tokiam pelno mokesčio tarifo sumažinimui. Kaip ir anksčiau, ji siūlys Seimui sumažinti mokesčio tarifą iki 24 proc., išsižadėdama rinkiminio pažado panaikinti pelno mokestį.

Argumentuodami prieš pelno mokesčio atsisakymą ar jo sumažinimą iki 5 procentų, valstybės pareigūnai remiasi ES reikalavimais dėl pelno mokesčio tarifo.

 

Lietuvos laisvosios rinkos institutas atkreipia dėmesį į tai, kad ES nėra nustačiusi jokių privalomų pajamų ir pelno mokesčių normų ar privalomų reikalavimų dėl šių mokesčių bazės.

 

LLRI mano, kad nekorektiška spekuliuoti Europos Sąjungos autoritetu ir prašo nurodyti visuomenei, kokiomis sutartimis, reglamentais ar direktyvomis remiasi Lietuvos pareigūnai, teigdami, kad ES nustato reikalavimus tiesioginiams mokesčiams.

 

Laisvosios rinkos institutas mano, jog pelno mokesčio panaikinimas neprieštarauja Europos Sąjungos reikalavimams bei Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacijos (OECD) pozicijai. LLRI siūlo panaikinti pelno mokestį, kaip tai ir buvo numatyta rinkimų, aštuntosios bei devintosios Vyriausybių bei Mokesčių teisinės bazės sutvarkymo programose.