Siūlomi biudžeto pakeitimai konservuoja problemas ir netarnauja reformoms

Šiandien Vyriausybės posėdyje svarstomi šių metų biudžeto pakeitimai neatitinka svarbiausių visuomenės poreikių bei Vyriausybės programos prioritetų, teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertai. Planuodama sumažinti valstybės valdymo ir kitas išlaidas bei gavusi neplanuotų pajamų iš Lietuvos banko, Finansų ministerija pasiūlė perskirstyti apie 165 mln. litų biudžeto lėšų.

 

LLRI įsitikinimu, užuot didinus dotacijas bei perskirsčius lėšas tarp įvairių biudžeto asignavimų valdytojų, sutaupytus pinigus būtina skirti reformoms – mokesčių mažinimui bei perėjimui prie kaupiamojo pensijų draudimo. Šiomis lėšomis galima buvo amortizuoti trumpalaikę pelno mokesčio panaikinimo įtaką biudžetui, o ne eilinį kartą nukelti šį pribrendusį žingsnį.

 

LLRI kelia abejonių siūlymas beveik trečdalį lėšų pervesti į Garantinį fondą norint spręsti bankrutavusių įmonių ir žemdirbių problemas, taip pat papildomai dotuoti Lietuvos radiją ir televiziją, kitas biudžetines įstaigas. Anot LLRI ekspertų, metų viduryje apskritai nederėtų didinti išlaidų, ypač kai planuotų pajamų surinkimas vis dar neužtikrintas.

 

LLRI ekspertai tikisi, kad Vyriausybė sugebės peržiūrėti ir sumažinti valstybės aparato funkcijas ir parodys ryžtą reformuojant mokesčių ir pensijų sistemas.