Laisvės propaguotojai iš viso pasaulio pirmą kartą rinksis Lietuvoje

Liepos 6-10 d. Vilniuje vyks tarptautinė konferencija „Į laisvę: principai ir jų įgyvendinimas“, į kurią susirinks laisvės apologetai – ekonomistai, filosofai, politikai, akademikai, žurnalistai – iš viso pasaulio. Tai bus pirmą kartą Lietuvoje rengiamas pasaulio libertarų forumas. 

Apie du šimtus dalyvių iš penkiolikos pasaulio šalių sutrauksiančią konferenciją organizuoja Lietuvos laisvosios rinkos institutas, JAV įsikūrusi tarptautinė organizacija „International Society for Individual Liberty“ bei Olandijoje įsteigta Europos libertarų organizacija „Libertarian International“. Informacinis rėmėjas – savaitraštis „Veidas“.

Iškiliausi šių dienų socialinių mokslų atstovai ir liberalių idėjų įgyvendinimo praktikai renginyje diskutuos apie tai, kodėl totalitarinės valstybės vis dar gyvuoja šiais laikais, ar nomenklatūrinę ekonomiką jau galima laikyti praeitimi, ar Europos Sąjunga yra deklaruojamos keturios laisvės ar naujas monstras.

Diskusijose bus paliestas laisvės ir karo klausimas. Pranešėjai iš JAV nagrinės Amerikoje pastaruoju metu itin subtilią temą – JAV užsienio politika ir tvarka, kurią Amerikos vyriausybė mėgina įgyvendinti visame pasaulyje.

Forume bus galima rasti atsakymus į klausimus, ar globalizacija pasauliui yra reikalinga, su kokiomis problemomis laisvės judėjimas susiduria ne vakarų demokratijos tradicijų šalyse ir daugelį kitų.

Renginyje kontroversiškus laisvės aspektus nagrinės apie trisdešimt pasaulyje pripažintų pranešėjų. Atvyks žymiausi libertarai filosofai – Dr. Hans Hermann Hoppe (JAV-Vokietija), Dr. Jan Narveson (Kanada) ir Dr. Doug den Uyl (JAV), politikai – Rusijos Federacijos prezidento patarėjas ekonomikos klausimais Dr. Andrej Illarionov, buvęs prezidento M. Gorbačiovo vyriausybės patarėjas ekonomikos klausimais Dr. Jurij Maltsev, Estijos ekspremjeras Mart Laar, oficialios Baltarusijos opozicinės partijos vicepirmininkas Dr. Jaroslav Romanchuk. Konferencijoje dalyvaus Lietuvos laisvės apologetai – LLRI tarybos pirmininkė Elena Leontjeva ir filosofas Algirdas Degutis bei daugelis kitų garsių asmenybių iš Lietuvos ir užsienio.

Tradiciniai libertarų forumai rengiami nuo 1982 metų. Jie vyko daugelyje Vakarų Europos šalių, kai kuriose buvusiose komunistinio bloko šalyse (Rusijoje, Estijoje, Čekijos Respublikoje), taip pat Meksikoje, Kosta Rikoje, Kanadoje, Pietų Afrikoje. Jie turėjo itin didelės reikšmės populiarinant laisvės judėjimą visame pasaulyje.

Daugiau apie konferenciją – http://www.freema.org/Events/isil.phtml/.