Verslo analitikai ir praktikai skelbia netinkamo ES teisės perkėlimo stebėjimo akciją

Baigiantis antriesiems Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) metams, verslo analitikai ir praktikai skelbia ES teisės perkėlimo į Lietuvos įstatymus stebėjimo akciją ir kviečia Lietuvos visuomenę iki birželio 1 d. pateikti jai žinomus atvejus, kai ES teisė buvo perkelta netinkamai. Iniciatyvos autoriai – Lietuvos laisvosios rinkos institutas, kartu su partneriais Lietuvos advokatūra, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija, dienraščiu „Verslo žinios“ ir Lietuvos pramonininkų konfederacija.

 

Šia akcija siekiama surasti netinkamo ES teisės perkėlimo į Lietuvos įstatymus pavyzdžius, kai perkeliant šalies visuomenė yra klaidinama dėl ES teisės reikalavimų ir turinio, kai pasirenkamos Lietuvai netinkamos alternatyvos arba kai ES direktyvos perkeliamos neteisingai.

 

Vienas iš naujausių netinkamo ES teisės perkėlimo pavyzdžių yra Seime svarstomas Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo projektas. Jame buvo pasirinktas pernelyg griežtas, sudėtingas ir ES teisės visiškai nereikalaujamas autorių teisių gynimo mechanizmas, motyvuojant tuo, jog taip reikalauja ES teisės nuostatos, nors ES nuostatos iš tikrųjų kalba tik apie kitus, daug mažiau reikšmingus dalykus. Kitais atvejais, pavyzdžiui, svarstant naujas naudotų automobilių atitikties taisykles ar draudimą rūkyti restoranuose, kavinėse ar baruose, naudojamas suvienodinimo su ES teise argumentas, nors ES teisė visiškai su tuo nesusijusi.

 

Akcijos autoriai primena, kad Lietuva greičiausiai iš visų šalių narių perkelia ES direktyvų reikalavimus į nacionalinę teisę. Iki šiol ji laiku nėra įgyvendinusi tik 6 direktyvų (0,4 proc. visų reikalaujamų įgyvendinti). Greitas direktyvų perkėlimas rodo efektyviai veikiančią direktyvų nuostatų perkėlimo sistemą, tačiau kelia abejonių dėl perkėlimo proceso skaidrumo ir perkėlimo kokybės.

 

Projekto partnerių nuomone, ES teisė esmingai veikia Lietuvos žmonių ir įmonių gyvenimą. Vertinama, kad beveik 80 proc. visų nacionalinių teisės aktų šaknys yra ES teisėje, todėl jos perkėlimas į nacionalinę teisę yra be galo svarbus. Atskirais atvejais ES reikalavimai pasitelkiami norint įgyvendinti nepopuliarias, sunkiai kitaip pagrindžiamas nuostatas, ir taip gimsta ne tik reguliavimai, kuriuos stengtasi paslėpti po ES reikalavimų skraiste, bet ir pati ES tampa visų negerovių atpirkimo ožiu.

 

Akcijos organizatoriai kviečia verslo atstovus, teisininkus ir kitus su netinkamu ES teisės perkėlimu susidūrusius asmenis iki š.m. birželio 1 d. apie juos informuoti. Sukaupti pavyzdžiai bus apibendrinti ir aprašyti, taip pat bus pateikti siūlymai, kaip ištaisyti netinkamus sprendimus ir tobulinti pačią ES teisės perkėlimo procedūrą.

 

› Plačiau su šia LLRI ir partnerių iniciatyva ir kontaktais galima susipažinti internete.