Spaudos konferencija: Kontrabandos vartojimas mažėja. Ko laukti po akcizų padidėjimo?

Ketvirtadienį, vasario 28 d. 11.00 val. Lietuvos naujienų agentūros ELTA konferencijų salėje (Gedimino pr. 21/2,), kviečiame Jus į Lietuvos laisvosios rinkos instituto organizuojamą spaudos konferenciją.

 

Nuo 2008 m. kovo 1 d. Lietuvoje įsigalioja Akcizų įstatymo pakeitimai, kurie tabako gaminiams numato didesnius akcizų tarifus. Ekspertų teigimu, akcizų kėlimas gali įtakoti kontrabandos lygį šalyje. Konferencijos metu, LLRI pristatys 2008 m. vasario mėnesį atliktą Lietuvos gyventojų sociologinę apklausą, kurioje buvo siekiama išsiaiškinti gyventojų požiūrį į kontrabandą, kovos su ja priemones, mastus, kontrabandinių prekių vartojimą. Analogiška apklausa LLRI užsakymu buvo atlikta ir 2004 m., tad konferencijoje bus pristatyti ne tik naujausi duomenys, bet ir palyginamoji analizė.

 

Kaip ir 2004 m., taip ir šiemet, dažniausiai perkamos kontrabandinės cigaretės – jas bent retkarčiais perka apie penktadalį (2004 m. – apie trečdalį) visų apklaustųjų. Šiemet didesnė dalis respondentų išsakė nuomonę, jog pigios kontrabandinės prekės leidžia žmonėms taupyti. Kaip pagrindinę kontrabandinių prekių nepirkimo priežastį šiemet mažesnė dalis respondentų pažymėjo kaip nežinojimą, kur jų įsigyti, ir didesnė – jog tai prieštarauja jų moralės principams, jie nepasitiki tokių prekių kokybe bei nėra poreikio pirkti tokių prekių. Efektyviausiomis priemonėmis kovai su kontrabanda, kaip ir 2004 m., tebelaikomi mokesčių mažinimas ir korupcijos valdžioje mažinimas, tuo tarpu mažiausiai efektyvios priemonės, respondentų nuomone, yra teisėsaugos pareigūnų įgaliojimų didinimas, teisėsaugos pareigūnų skaičiaus padidinimas ir teisėsaugos pareigūnų algų pakėlimas.

 

Apie visa tai išsamiau spaudos konferencijoje kalbės:

 

 

– Remigijus ŠIMAŠIUS, Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas

– Giedrius KADZIAUSKAS, Lietuvos laisvosios rinkos instituto vyresnysis ekspertas

 

 

Dėl papildomos informacijos kreipkitės:

 

Laura DABULYTĖ

LLRI komunikacijos vadovė

Tel. (5) 252 62 63;

El.p. Laura@Lrinka.lt

www.lrinka.lt