E. Ruželė: Desertui – nuodingas reguliavimų pyragas (0)

Pirmas pyrago sluoksnis. Valstybės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos dėmesį patraukė violetinės spalvos cigarečių dėklai viename prekybos centre. Tokia spalva neva yra netinkama, skatina pirkti ir rūkyti tabako gaminius. Turbūt pareigūnai nusprendė, kad šiomis dienomis Lietuvoje, kai violetinė spalva asocijuojasi su liaudies herojais, cigarečių dėklui ji nebėra tinkama. Norėdami būti drąsūs, žmonės ims traukti dūmą po dūmo. Bijau, kad Lietuvos krepšinio rinktinei gerai pasirodžius čempionate šiemet gali užkliūti ir žalios spalvos cigarečių dėklai. Juoda spalva, visada pavojinga, nes asocijuojasi su elegancija, balta – tyra spalva, taip pat netinkama tokiam „nuodėmingam aparatui“. Sunku sugalvoti kokia spalva būtų saugus pasirinkimas tabako gamintojams ir pardavėjams, galbūt VTAKT interneto svetainės spalvų derinys – gelsva ir pilka.

Antras pyrago sluoksnis. Australijoje pritarta balto tabako gaminių pakelio įvedimui. Tai tik įrodymas, kad išprotėjusios iniciatyvos nėra tik Lietuvos problema. Tikėkimės, kad toks eksperimentas Australijoje ir jo neigiamos pasekmės (o jos tikrai bus) paprotins šios iniciatyvos vėliavnešius Lietuvoje.

Trečias pyrago sluoksnis. Užregistruotas įstatymo projektas, siūlantis tabako gaminius leisti pardavinėti tik atskirose parduotuvėse. Jose privalėtų būti atskiras įėjimas, prekystalis būtų visada stebimas vaizdo kamera. Eidami pirkti cigarečių turėtumėte jaustis, lyg keliautumėte aplankyti nuteistojo Lukiškių kalėjime. Gerai, kad dar nesiūlo pasirašyti žurnale ir duoti pirštų antspaudus.

Vyšnia ant pyragėlio. Seime buvo užregistruotas įstatymo projektas sumažinti draudimą prekiauti alkoholiniais gėrimais ir drausti prekybą ne nuo 22 val. iki 8 val., bet nuo 24 val. iki 9 val. ryto. Gerai tik tai, kad draudimo laikas bent jau būtų sutrumpintas viena valanda. Tačiau akis užkliūna už įstatymo projekto aiškinamajame rašte dėstomos tokio galimo pakeitimo argumentacijos. Pripažįstama, kad alkoholio vartojimas nemažėja, o draudimai mažina legaliai parduodamo alkoholio kiekius, kuris yra pakeičiamas nelegalia produkcija. Tačiau vietoj pasiūlymo mesti kvailą draudimą per bortą, jis sutrumpinamas tik viena valanda, keičiamas minimaliai. Stumdomas pirmyn atgal, kaip nereikalingas daiktas namuose, kurio niekas neprisiverčia išmesti.

Sakykit ką norit, bet suvalgius tokį desertą į galvą negali nelįsti mintis, kad apsinuodijimas neišvengiamas. Ir nei cigaretės, nei alkoholis dėl to nekalti, kalta logikos ir argumento stoka.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

seventeen − ten =