G. Kadziauskas.Yra vilties, jog kai „žiema kelininkus užklumpa nepasiruošusius“, kažkas už tai atsako (0)

Dėl kamščių ir prisnigtų kelių labai ilgai šiandien važiavau į darbą ir klausiau Lietuvos radijo.

Kalbėjo apie kelių valymą. Jau vėlu tikėtis standartinės frazės, jog „žiema kelininkus užklupo nepasiruošusius“. Bet knietėjo išgirsti. Ji vis pradžiugina savo paradoksu.

Tačiau buvau maloniai nustebintas rytinės radijo laidos interviu su Veisėjų seniūnijos seniūnu. Pasakojo, kaip samdo kelius valyti privačius valytojus. Sako, puiku, patenkinti patiems technikos išlaikyti nereikia, tariasi, kaip, kur pirmiau išvalyti – neverkia privatininkai, kad prisnigo.

Vėliau laidoje kalbėjo Kelių direkcijos pareigūnas, prašė žmonių suprasti, kad daro viską, ką gali, kad nuoširdžiai dirba Lietuvos žmonių labui. Kad kelininkai negali dirbti ilgiau nei nustatyta, neturi pinigų trečiajai pamainai ir pan. Ir iš tiesų nuoširdumo ir atsidavimo savo darbui balse netrūko. Aš viskuo patikėjau.

Aišku tik ne tuo, kad valstybės įmonės turi stumti sniegą nuo kelių ir barstyti druską. Nes tik jos gali pasiekti atsakingumo ir atidumo lygį, kuris būtinas apsaugoti eismo dalyvius nuo nelaimių.

Dar vėliau klausytojas klausė, kodėl nepasitelkiama žemdirbių technika. Kurios yra pripirkta, ir su minimaliais pritaikymais būtų galima naudoti.

Pakankamai vietos inovacijoms, paslaugų kokybei pagerinti, o gal ir atsakomybei už žalą tais atvejais, kai nelaimės įvyksta dėl nenuvalyto kelio, kuris turėjo būti už mokesčių mokėtojų pinigus nuvalytas.

Galima tučtuojau privatizuoti kelių valymą ir priežiūrą žiemą. Priežiūros taisyklės jau ir dabar surašytos valandų ir centimetrų  tikslumu (žr. žemiau), kai kurios savivaldybės jau dabar perka paslaugą per viešuosius pirkimus.

Dar viena galimybė pasitraukti Susisiekimo ministerijai nuo transporto priemonės vairo, bet gaila pirštai negali „barankos“ paleisti.

Šaltinis Lietuvos automobilių kelių direkcijahttp://www.lra.lt/lt.php/eismo_informacija/keliu_prieziuros_ziema_tvarka/25

Valstybinės reikšmės kelių priežiūros žiemą lygių aprašymas

II magistralinių kelių priežiūros lygis. Visi magistraliniai keliai (1,7 tūkst. km) prižiūrimi pagal magistralinių kelių antrąjį priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 4 iki 22 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 3 val. nustojus snigti. Kai oro sąlygos normalios, ant kelių dangos sniego neturi būti. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 5 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 7 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 4 val.

II krašto kelių priežiūros lygis. Visi krašto keliai (5 tūkst. km) prižiūrimi pagal krašto kelių antrąjį priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 6 iki 19 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 4 val. nustojus snigti. Kai oro sąlygos normalios, ant kelių dangos sniego gali būti iki 1 cm. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 7 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 8 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 val.

III rajoninių kelių priežiūros lygis. Visi rajoniniai keliai (14,6 tūkst. km) prižiūrimi pagal rajoninių kelių trečiąjį priežiūros lygį. Juose dirbama nuo 9 iki 18 val. Šie keliai valomi tik baigus tvarkyti magistralinius ir krašto kelius. Rajoniniai keliai barstomi tik pavojinguose ruožuose (stačiose įkalnėse, staigiuose posūkiuose, ypač intensyvaus eismo (daugiau kaip 1000 automobilių per parą) kelių ruožuose) ir tik po stiprių lijundrų arba plikšalų. Leistinas puraus sniego storis, esant normalioms oro sąlygoms, neturi būti didesnis kaip 8 cm. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 20 cm. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 val.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

two × one =