K. Leontjeva. Nuostabus dalykas, tos palūkanos (0)

Vienoje iš mano mėgstamiausio serialo “Seinfeld” serijoje vyksta labai juokinga scena, turinti ir ekonominį aspektą, tad norėčiau šia scena su jumis pasidalinti 🙂 Ji yra patalpinta į youtube svetainę čia ir prasideda maždaug 1.05min. Žodžiu, Jerry draugas George pasakoja, kaip mokykloje kas savaitę dėdavo po 50 centų į banko sąskaitą, tačiau nuo šeštos klasės jokių pinigų į sąskaitą nebedėjo ir buvo jau visiškai apie ją pamiršęs. Įsivaizduokit jo nuostabą, kai gavo laišką, kuriame rašoma, jog jo sąskaitoje jau susikaupė $1900!

Tuomet George ištaria tiesiog genialią, nors-užmušk-juokingą frazę: “ “Interest” – it’s an amazing thing! You make money without doing anything”. Dar juokingiau yra tai, kad George galvoja pastatyti tuos pinigus arklių lažybose, o Jerry pasiūlymą įdėti susikaupusią sumą į banką George net neišgirsta. Jis nenori dėti pinigų į banką – jis nori juos panaudoti lažyboms, į ką Jerry atsako – “You mean you want to lose it?” 🙂 Iš tikrųjų, ir kodėl gi reikėtų dėti pinigus į banką, kokia iš to nauda…

Ar palūkanos tikrai mokamos už “nieko nedarymą”? Norintiems sužinoti daugiau apie palūkanas, siūlau paskaityti ištrauką iš Ludwig von Mises knygos “Human action”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

seven − 5 =