Ž. Šilėnas: 50 būdų, kaip išleisti mokesčių mokėtojų pinigus (0)

Liberalus institutas Open Europe, publikuoja smagią, tačiau – kas baisiausia – tikrą ataskaitą apie ES pinigų švaistymą: 50 new examples of EU waste. Ataskaitą galima kritikuoti dėl išsamumo, tačiau ji įdomi tuo, kad galima pamatyti kai kuriuos konkrečius juokingus projektus. Kitaip tariant , ta ataskaita tik „viršūnėlės“ to, kaip valdžia neatsakingai leidžia žmonių pinigus.

Įpatingai įstrigo šis pavyzdys (laisvas vertimas – mano paties). Europos Komisija remia „inovatyvią animaciją internete – Helpisodes“ kur 12 animacinių veikėjų, pavadintų „padėjėjais“ padeda žmonėms mesti rūkyti. Tai yra dalis 72 milijonų Eurų kampanijos prieš rūkymą dalis, kuriai įsigyta „didelis pripučiamas objektas keliaujantis po 25 ES sostines “. Tuo pat metu ES ir toliau subsidijuoja tabako auginimą Europoje, kuris mokesčių mokėtojams kainuoja 293 milijonų Eurų per metus.

Pirma, dabar gal ir juokinga, bet netrukus Lietuva nustos iš ES gauti daugiau, nei sumoka, tad visose panašiose veiklose dalyvaus ir mūsų pinigai. Antra, pasiknisus giliau, kur nuteka pinigai Lietuvoje, panašių ar dar net baisesnių pavyzdžių, spėju, rastume su kaupu.

Tik niekaip nesuprantu, kodėl mokesčių mokėtojui, norint sužinoti kur tiksliai naudojami jo sumokėti pinigai, reikia „knistis“. Mokesčių inspekcija, tikrindama verslą, išnagrinėja kiekvieną sąskaitą faktūra ar kasos čekį. Tai kodėl to pačios tvarkos nepritaikius valdžiai, o rezultatų nepaviešinus?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

15 + 8 =