K. Leontjeva. Skolinimasis = atidėti mokesčiai (0)

Tokie jau tie mokesčiai, kas dieną po dvi naujienas, o kartais ir po daugiau… Vakarišgirdome siūlymą didinti darbuotojų mokestį “Sodrai” 3-4 proc., sklando gandai ir apie GPM ir PVM didinimus. Po to, kai Socialinės apsaugos ir darbo ministrą viešai sugėdino premjeras, pasakęs, jog p. Dagys praleido gerą progą patylėti, pastarojo retorika sušvelnėjo. Dabar p. Dagys teigia, kad “geriausiai būtų, jeigu esantį „Sodros“ deficitą galėtumėme padengti pasiskolinę ir nekeisdami mokesčių.” Žodžiu, p. Dagys progą patylėti praleido ir vėl.

Ekonomikos pradžiamokslis: skolinimasis yra atidėtų mokesčių forma. Pasiskolinęs dabar, ateityje turėsi arba kelti mokesčius, kad grąžintum skolą, arba negalėsi mokesčių mažinti. Kas atsitinka su ne pagal išgales pasiskolinti  linkusiais optimistais, visi puikiai žinome. Tačiau neatsakingi gyventojai skolas privalo grąžinti patys, o politikai skolos naštą užkrauna ant mokesčių mokėtojų pečių, tai kai skola nėra tavo, sakyti “geriau pasiskolinam” yra labai lengva.

Šių metų pirmo ketvirčio pabaigoje valdžios skola siekė 20,3 mlrd. Lt. Nuo 2008 m. gruodžio 1 iki 2009 m. gegužės 1 d. Vyriausybė pasiskolino 5,4 mlrd. Lt. Didėja ne tik pačios skolos – brangsta ir skolų aptarnavimas. Jeigu sausio mėn. valstybės skolos valdymui buvo numatyta 910 mln. Lt, tai gegužės pabaigoje keičiant nutarimą “Dėl 2009 metų Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto patvirtintų asignavimų paskirstymo pagal programas” lėšų poreikis šiai programai finansuoti buvo padidintas iki 1 003 mln. Lt. Taigi, didėjančios skolinimosi apimtys ir toliau sėkmingai “graužia” valstybės biudžetą.

Skolinimasis nėra išeitis, tai bandymas pabėgti nuo sprendimo, kurio reikia jau dabar. Mokesčių didinimas arba jų nukelimas į ateitį nėra sprendimas. Atėjo laikas gyventi pagal išgales.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

five × one =