Ž. Šilėnas: įdomūs konkurencijos priežiūros institucijos vertinimo kriterijai (0)

Nesinori ginti valstybinių institucijų ar prieštarauti „saulėlydžio komisijų“ veiklai, bet verta sureaguoti į šiandienos „Verslo žinių“ redakcijos straipsnį. Jame be gana pagrįstos kritikos VTAKT, teigiama:

„Atrodo leidžiasi ir dar vienos itin neveiklios instituciojs – Konkurencijos tarybos (KT) saule. Institucijos, nesugebėjusios pažaboti monopolijų, didžiųjų prekybos tinklų siautėjimo rinkoje, funkcijos gali būti perduotos kitai tarnybai. KT neveiklumo rezultatas: Statistikos departamento duomenimis, mažmenines prekybos įmonių, kuriose dirba nuo 1 iki 9 darbuotoju, apyvarta per 4 m. sumažėjo beveik tris kartus – nuo 14,3% 2004 m. Iki 5,8% pernai. Užtat didžiųjų prekybininku kąsnis pastorėjo 12,2%.“

Nenoriu ginčytis, efektyviai ar neefektyviai dirba KT, tačiau straipsnyje pateikti neva KT neveiklumo įrodymai yra visiškai nepagrįsti. Konkurencija būtent ir reiškia, kad vienos įmonės nukonkuruoja kitas. Jei prekybos centrai demonstruoja savo pranašumą prieš smulkius prekybininkus, tai ir yra pats geriausias konkurencijos įrodymas. Konkurencijos trūkumą būtų galima įtarti, jei užimamos rinkos dalis nuo 2004 m. nebūtų pakitusios.

Jei mes norime kalbėti apie pagrįstą konkurencijos reguliavimą, kurį atlieka nepriklausomas reguliatorius, tai nereikia stebėtis, kad KT objektyviai išanalizavusi padėtį nepriima politizuotų ir populiarių sprendimų. Jei KT funkcijos bus perduotos kitai institucijai, kuri ras „pažeidimus“ vien tam, kad patenkintų politikų spaudimą, nuo to niekam nebus geriau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

18 − one =