Seimo rinkimai 2008: Ko būtina paklausti politiko? (0)

Valdžia nieko neaugina ir negamina. Ji gyvena tik iš mokesčių mokėtojų, t.y. mūsų visų pinigų. Politikų siūlymai rinkėjams yra ne kas kita, o prekės, kurias politikai bando parduoti mums – mokesčių mokėtojams. Žmonės nėra profesionalūs politologai, bet visi mes esame profesionalūs pirkėjai ir geriau nei kas kitas žinome, kur reikia išleisti mūsų pinigus.

 

Politikai mėgsta sukurti įspūdį, kad jų pasiūlymai yra per daug sudėtingi, kad jais abejoti galėtų paprastas rinkėjas. Tačiau kiekvieną, kad ir sudėtingiausią pasiūlymą, galima išmėginti užduodant paprastus klausimus. Jei politikas yra sąžiningai apgalvojęs savo siūlymą, atsakyti į klausimus jam nebus sunku.

 

Lietuvos laisvosios rinkos institutas siūlo, bendraujant su politikais ir išpakuojant jų siūlomą prekę, nepamiršti užduoti šių klausimų:

„Ar to iš tikro reikia?“ Naują daiktą perkame tik tada, kai esame įsitikinę, kad jo mums reikia. Lygiai taip pat, politikoje problemas dažnai galima spręsti jau esamomis priemonėmis, o ne naujais pasiūlymais. Paklauskite, „Jei esami įstatymai neveikia, kur yra garantija, kad veiks nauji?“

„Kiek tai kainuos?“ Šį klausimą sau užduodame planuodami, net ir mažiausią pirkinį. Bet kokiam sprendimui – nuo naujo stadiono iki reikalavimo dviratininkams dėvėti šalmus – išleidžiami mokesčių  mokėtojų – mūsų – pinigai. Parduotuvėje retai ką perkame, nežiūrėdami į kainą, o priimti valdžios sprendimai kainuoja nepalyginamai daugiau nei mūsų pirkiniai. Todėl paklauskite, „Ar nėra svarbesnių problemų?“ ir  „Ar negalima pigiau?“

„Kas už tai mokės?“ Šiame pasaulyje už bet ką reikia mokėti tikrais pinigais. Politikų mėgstamas paaiškinimas, kad jų pasiūlymas nieko nekainuos, arba, kad už tai sumokės valstybė, tėra akių dūmimas. Atminkime, valstybės gyvena tik iš mokesčių mokėtojų pinigų. Tam, kad valstybė galėtų duotų Petrui, prieš tai ji turi paimti iš Jono, t.y. mūsų visų. Tad paklauskite, „Mokės visi, ar tiek tie, kas gauna naudą?“, „Iš kur paimsite pinigus?“ ir  „Kokių kitų išlaidų siūlote atsisakyti?“.

„Kam tai padės?“ Kuomet perkame prekes, žinome, kad naudą jos neš mums. Tuo tarpu politiniai sprendimai retai kada būna naudingi visiems. Dažniausiai tokie jie būna naudingi tik konkrečiai žmonių grupei, o ne visiems žmonėms. Todėl neretai politinių sprendimų rezultatas – prekę gauna vieni, o užmoka už tai kiti. Tad paklauskite, „Kaip sužinosite, kad jūsų pasiūlymas veikia?“

„Kam tai pakenks?“ Neretai nauji įstatymai atneša žalos, apie kurią net nebuvo pagalvota. Įstatymai, kaip ir tam tikros prekės, turi neigiamą poveikį, o neretai jie pakenkia labiau, nei padeda. O juk žalingų ar nesaugių prekių tyčia neperkame. Paklauskite, „Ar žala neviršys naudos?“ ir „Ar atsiimsite savo pasiūlymą, jei jis neveiks“?

 

 Svarbiausia, po kiekvieno klausimo, neužmiršti paklausti politiko, „Iš kur žinote?

Linkėjimai

LLRI

www.lrinka.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

thirteen − five =