Ž. Šilėnas: Selektyvi cenzūra neatsilaiko prieš Okamo skustuvą (0)

EUObserver spausdina neįtikėtiną žinią – piliečių apklausa dėl ES biodegalų politikos buvo nutraukta, o rezultatai nepaskelbti, kuomet apie 90 proc. apklaustųjų nepritarė ES biodegalų politikai. Pasiaiškinimas – esą šis balsavimas buvo „užgrobtas“ interesų grupių.

 

Nuostabu. Didesnio dvigubo standarto net nesugalvosi. Net neabejoju, kad jei apklausos rezultatai būtų tenkinę politikos kūrėjus, jos rezultatai būtų ne tik publikuojami, bet ir visaip demonstruojami, daugmaž „Europiečiai tvirtai remia ES biodegalų politiką“. Paaiškinimas apie interesų grupes, “užgrobusias” apklausą, ir piktina, ir juokina. Nes remiantis šia logika reikėtų peržiūrėti visas ES piliečių apklausas, ypač klimato kaitos tema ir įvertinti galimybę, kad jos taip pat yra neobjektyvios.

 

Matyt ES pareigūnai nėra girdėję apie Okamo skustuvą (Occam’s razor), kad iš kelių reiškinio paaiškinimų teisingas yra tas, kuriam reikia mažiausiai kitų sąlygų. Kitaip tariant, kas labiau tikėtina, kad piliečiai nepritaria ES politikai, ar tai, kad egzistuoja nusistačiusios prieš biodegalus interesų grupės, kurios susiorganizavo būtent šiai apklausai ir sugebėjo nustelbti interesų gupes, kurios pasisako už biodegaus? Visi šypsosi, kai policija pagauna girtą politiką už vairo, o šis pasakoja apie sąmokslus ar vaiduoklius, nes būtent dėl Okamo skustuvo yra aišku, kuri įvykio versija yra teisinga.

 

Apie pačią pirmosios kartos biodegalų politiką jau net atsibodo šnekėti. Galima tik pasidžiaugti, kad galų gale argumentai prasimušė per „žaliąją sieną“, o JTO jau pripažįsta, kad biodegalų iniciatyva buvo pasmerkta nuo pat pradžių. Aišku, geriau vėliau, negu niekad. Bet vis dėlto gaila, kad išgirsti argumentus prireikė maisto kainų krizės. Ką gi, dabar atėjo laikas tą patį pripažinti JAV ir ES.

 

Deja, pastarasis įvykis puikiai iliustruoja, kad to dar teks ilgai palaukti. Politikai nemėgsta prisipažinti klydę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

eighteen + 4 =