Ž. Šilėnas: Odė džiaugsmui (0)

Europos Komisija, Parlamentas ir visos kitos ES valdžios struktūros džiūgauja apriboję roamingo kainas. Džiūgauja ir vartotojai. Mobiliojo ryšio kompanijos nedžiūgauja, tačiau rinkodaros ir viešųjų ryšių spaudžiami teigia, kad sumažėjus kainoms padidės skambučių kiekis ir viskas bus gerai.

 

Taip, daug keliaujantiems, pvz. europarlamentarams, šis roaming reguliavimas labai malonus. Tačiau kadangi niekas iš niekur neatsiranda (bent jau Niutoninėje fizikoje), pajamos, kurias operatoriai praras dėl roaming kainos reguliavimo bus padengtos kitų vartotojų ar kokybės ir plėtros sąskaita.

 

Tačiau labiausiai piktinantis dalykas yra pats kainų reguliavimo faktas. Retame kitame sektoriuje yra tiek konkurencijos ir pasirinkimo laisvės kaip mobiliojo ryšio paslaugų sektoriuje. Liepti sumažinti kainas todėl, kad jos yra ženkliai aukštesnės už sąnaudas, tolygu reguliuoti maisto produktų kainas remiantis ingredientų sąrašu. Kaštų vertės teorija ir populizmu besiremiantys europolitikai rizikuoja smarkiai nepataisomai sužeisti vieną iš nedaugelio konkurencingų ES ekonomikos sektorių.

Belieka bent džiaugtis, kad dar nereguliuojamos pramogų kainos. Ekonominiai veiksniai tuoj pat atskleistų tikrąjį kainos reguliavimo poveikį.

Plačiau šia tema:

http://www.lrinka.lt/index.php/meniu/spaudai/straipsniai_ir_komentarai/gundymas_roamingu/4220

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

three × five =