Akcizai tabakui, alkoholiui ir degalams labiausiai tuština neturtingųjų kišenes

Empty-PocketsMokesčiai tokiems produktams, kaip cigaretės ar alkoholis, jų vartojimo nesumažina. O pačios neturtingiausios šeimos šiems mokesčiams turi skirti didžiausią dalį savo pajamų, rodo Jungtinėje Karalystėje „Institute of Economic Affairs“ (IEA) atliktas tyrimas.

Mokesčiai ar akcizai produktams ir paslaugoms, kurių vartojimą visuomenėje siekiama mažinti, paprastai vadinami „nuodėmių“ mokesčiais. O pagrindiniai „nuodėmingi“ produktai ir paslaugos – tabakas, alkoholis, azartiniai lošimai ir kita. Kartais prie šių mokesčių priskiriamas ir akcizas degalams, kuris turi skatinti rečiau sėsti už automobilio vairo ir dažniau rinktis viešąjį transportą ar dviratį. Viena vertus, mokesčiais padidinus kainą – tikimasi mažesnio vartojimo. Kita vertus, būtent šie mokesčiai yra vienas pagrindinių valstybės pajamų šaltinių.

Tyrimas parodė, kad mokesčiai sudaro didžiausią išlaidų dalį tiems, kurie gyvena neturtingiausiai. O  netiesioginiai mokesčiai, t. y. į kainą įskaičiuojami mokesčiai, yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl pragyvenimo kaina Didžiojoje Britanijoje išaugo iki rekordinio lygio. Nors mažiausiai uždirbantys žmonės turi mažiausiai automobilių ir vartoja mažiau alkoholinių gėrimų, jie išleidžia dvigubai didesnę pajamų dalį „nuodėmių“ mokesčiams ir pridėtinės vertės mokesčiui nei turintys didžiausias pajamas.

„Akivaizdu, kad didėjantys mokesčiai vartojamoms prekėms apsunkina žmonių gyvenimą. Tai ypač paliečia neturtingiausius, kurie dideliais tarifais apmokestintiems produktams, tokiems kaip alkoholis ir tabakas, išleidžia daug didesnę savo pajamų dalį. Nemažos dalies šeimų ekonominė padėtis yra tikrai sunki, akivaizdu, kad sumažinti mokesčiai padėtų tiems, kuriems šiuo metu yra sunkiausia“, – sako Christopheris Snowdonas, IEA analitikas.

Tyrimo „Agresyviai regresyvūs „nuodėmių“ mokesčiai, neturtinguosius paverčia dar neturtingesniais“ išvadose siūloma perpus mažinti akcizus kurui, alkoholiniams gėrimams ir tabako gaminiams, atsisakyti subsidijų „žaliajai“ energetikai ir sumažinti PVM iki 15%. Tai leistų sugrąžinti pinigus tiems žmonėms, kuriems jų labiausiai trūksta. Bendrai vertinant, neturtingiausi namų ūkiai išleidžia 37% visų savo pajamų tiesioginiams ir netiesioginiams mokesčiams. Neturtingiausiems žmonėms mokesčiai sudaro didžiausią visų išlaidų dalį. Dėl to galima daryti išvadą, kad valstybė efektyviausiai galėtų padėti skurdžiausiems žmonėms tiesiog neatimdama jų pinigų.

1977 metais neturtingiausiam visuomenės penktadaliui priklausantys žmonės išleisdavo 22% savo pajamų netiesioginiams mokesčiams; 2012 metais jie šiems mokesčiams išleidžia jau 30%. Turtingiausių žmonių penktadalio mokesčiams išleidžiama suma sumažėjo nuo 20% iki 15%. Tą galima iš dalies paaiškinti visuomenės viršutiniame sluoksnyje greičiau augančiu uždarbiu. Tačiau pagrindinė šio skirtumo priežastis yra netiesioginių mokesčių didinimas ir naujų netiesioginių mokesčių įvedimas.

  • Penktadalis neturtingiausių namų ūkių išleidžia vidutiniškai 1286 svarų (5205 Lt) per metus vadinamiesiems „nuodėmių“ mokesčiams – lažybų mokesčiams, mokesčiams už automobilius, oro uostų rinkliavoms, aplinkos apsaugos mokesčiams, akcizams alkoholiui, tabakui ir degalams.
  • „Nuodėmių“ mokesčiams skiriami 1,286 svarų sudaro 11% visų disponuojamų pajamų, kurias turi penktadalis neturtingiausių namų ūkių. Vienas iš aštuonių šiuose namų ūkiuose išleidžiamų svarų buvo skirtas sumokėti už „nuodėmių“ mokesčius.
  • Vidutinis rūkantis gyventojams, priklausantis penktadaliui mažiausiai uždirbančių namų ūkių, išleidžia tarp 18 ir 22% savo disponuojamų pajamų cigaretėms. Akcizams ir mokesčiams už tabako gaminius jie išleidžia nuo 15 iki 17% visų savo pajamų.
  • Automobilio mokestis ir akcizai kurui sunaudoja apie 8% visų tipiško vairuotojo iš penktadalio neturtingiausių namų ūkių pajamų.
  • Akcizai alkoholiui sudaro nuo 2 iki 4% visų saikingai geriančių žmonių (iš penktadalio neturtingiausių namų ūkių) išlaidų.
  • Vairuojantys, rūkantys ir saikingai alkoholinius gėrimus vartojantys žmonės iš penktadalio neturtingiausių namų ūkių 37% visų savo disponuojamų pajamų išleidžia „nuodėmių” mokesčiams ir pridėtinės vertės mokesčiui. Penktadaliui daugiausiai uždirbančių namų ūkių priklausantys žmonės šiems mokesčiams išleidžia tik 15% savo pajamų.
  • 20% neturtingiausių JK namų ūkių pridėtinės vertės mokesčiui vidutiniškai išleidžia 1165 svarų sterlingų  (4715 Lt).