LLRI susitiko su tauragiškiais. Savivalda, žmonės ir verslas – kaip kartu siekti geresnio gyvenimo?

IMG_5353 - CopySpalio 22 dieną Tauragės r. savivaldybėje lankėsi Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas ir LLRI ekspertai, Lietuvos savivaldybių indekso vadovas Laurynas Rekašius bei tyrimų vadovas Vytautas Žukauskas.

Susitikime su LLRI atstovais dalyvavo Savivaldybės meras Pranas Petrošius, mero pavaduotojas Silverijus Statkus, Savivaldybės tarybos nariai, administracijos direktorius Algirdas Mosėjus, direktoriaus pavaduotoja Aušrinė Norkienė, administracijos specialistai, verslininkų asociacijos nariai, įmonių, organizacijų, žinybų atstovai.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto atstovų teigimu, jų vizito tikslas – pristatyti savivaldybių indeksą, kuris atspindi, kaip savivaldybėms sekasi tvarkytis savo ūkyje, pritraukti investicijas. Vertinta dešimt gyventojams ir investuotojams aktualiausių savivaldybės veiklos sričių – komunalinio ūkio, transporto, švietimo, sveikatos, socialinės rūpybos, investicijų ir plėtros, mokesčių, savivaldybės administracijos, turto valdymo ir biudžeto.

Ypač didelis dėmesys skirtas investicijoms, nes kuo daugiau investicijų, tuo daugiau galimybių pagerinti ir kitas sritis. Investicijos yra svarbus produktyvumo ir darbo užmokesčio augimo šaltinis.

„Savivaldybės savo sprendimais gali tiek pagerinti, tiek pabloginti gyventojų ir verslo sąlygas. Statistika rodo, kad tose Lietuvos savivaldybėse, kuriose daugiau investicijų, yra mažesnis nedarbas, gyventojai uždirba daugiau ir yra mažiau priklausomi nuo socialinių pašalpų“, – teigė LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Pranešėjas, kalbėdamas apie Tauragės rajono savivaldybę, akcentavo, kad daugelyje sričių ji yra aukščiau negu Lietuvos vidurkis. Tarp 53 rajono savivaldybių Tauragės rajono savivaldybė, surinkusi 51,2 balo, yra 21 vietoje.

Savivaldybės meras Pranas Petrošius kalbėjo apie Savivaldybės pasirengimą investicijų pritraukimui į  rajoną, keistiną Viešųjų pirkimų įstatymą, valstybės įmonių negalėjimą konkuruoti su privačiomis priimant kai kuriuos skubius sprendimus, nekilnojamojo turto mokesčio nustatymą ir su tuo susijusius Vyriausybės sprendimus.

Iš 7 miestų savivaldybių geriausia skelbiamas Klaipėdos miestas, surinkęs 67,3 balo iš 100 galimų. Iš 53 ne miestų savivaldybių pirmoje vietoje – Kauno rajono savivaldybė.

LLRI taip pat lankėsi Žalgirių gimnazijoje, dalyvavo Tauragės televizijos laidoje ir Tauragės radijuje. Dienos pabaigoje viešojoje bibliotekoje su tauragiškiais diskutavo, kodėl vienos šalys gyvena geriau, o kitos – blogiau.

Tauragės r. savivaldybės ir LLRI info.