Seime rengiama apskritojo stalo diskusija „Vertę visuomenei kurianti darbo migracijos sistema – misija įmanoma“

2022 m. gruodžio 14 d. (trečiadienį), 13 val. Seimo narys Justas Džiugelis kartu su Lietuvos laisvosios rinkos institutu (LLRI) rengia apskritojo stalo diskusiją „Vertę visuomenei kurianti darbo migracijos sistema – misija įmanoma“. 

„Gyvename nedidelėje valstybėje, turinčioje labai ribotus išteklius, tad negalime sau leisti nelanksčiai ir neefektyviai veikiančių valstybės politiką įgyvendinančių institucijų. Valstybės tarnybos reforma yra viena svarbiausių šioje kadencijoje. Turime aiškiai žinoti valstybės tikslus, prioritetus, atsižvelgdami į juos, atlikti institucijų funkcijų peržiūrą, mokytis iš patirčių, kurios veikia, jas multiplikuoti“, – įsitikinęs J. Džiugelis,  Seimo Darbo grupės darbo rinkos problemoms spręsti vadovas.

Pasak LLRI prezidentės Elenos Leontjevos, įgyvendinant valstybės tarnybos reformą, verta gręžtis į pastaraisiais metais sėkmingai įgyvendintą darbo migracijos sistemos pertvarką, semtis iš jos patirties ir nuosekliai laikytis pradėtų pokyčių krypties.

„Šie metai – ypatingi. Bendromis pastangomis pavyko apvalyti Lietuvos darbo migracijos sistemą nuo perteklinių, besidubliuojančių ir vertės visuomenei nekuriančių funkcijų. Sistema tapo skaidresnė, paprastesnė, joje vis mažiau įrankių, imituojančių rinkos mechanizmus, trukdančių valstybės institucijoms atsiliepti į darbo rinkos poreikius, veikti moderniai bei efektyviai“, – teigia E. Leontjeva.

Apskritojo stalo diskusijoje bus tariamasi, kokiu būdu įvertinti valstybės tarnybos kuriamą vertę visuomenei, naudojamų kaštų proporcingumą bei veikimo efektyvumą, kaip išlaisvinti valstybės tarnautojus nuo perteklinių funkcijų ir suteikti didesnę prasmę jų darbui.    

 „Mūsų tyrimai rodo, kad išskaidrinus ir supaprastinus procedūras, atsisakius nereikalingų įrankių, pagerėja ne tik darbo migracijos sąlygos, bet ir viešojo administravimo kokybė bei valstybės tarnybos reputacija, – kalbėjo E. Leontjeva. – Šia patirtimi būtina pasidalinti su kitomis institucijomis, kur pokyčiai yra pribrendę, tačiau juos stabdo inercija. Įsitikinome, kad socialinių partnerių įsitraukimas padeda įvertinti, kurios valstybės institucijų funkcijos kuria vertę ir kurios yra apsunkinimas ir senųjų laikų reliktas, kurio būtina atsikratyti.“

Apskritojo stalo diskusijoje taip pat dalyvaus Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė, vidaus reikalų viceministrė Sigita Ščajevienė, migracijos sistemoje dalyvaujančių institucijų atstovai, už valstybės tarnybos reformą atsakingi pareigūnai.   

Renginio transliaciją galima bus stebėti Seimo „Youtube“ paskyroje „Atviras Seimas“.

Projektą remia