Analitinė medžiaga dėl savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimo paketo

Atsižvelgdamas į Lietuvos Respublikos Seimo V (rudens) darbų sesijos programoje iškeltą atsakingos finansų politikos prioritetą, kurio vienas iš uždavinių yra lankstesnės savivaldybėms taikomos fiskalinės drausmės taisyklės numatymas, Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) dalinasi pastabomis dėl Finansų ministerijos parengtų projektų, siekiančių didinti savivaldybių finansinį savarankiškumą.

LLRI vertinimu, pakeitimai kelia abejonių dėl siūlymų tikslingumo ir efektyvumo. Laisvesnis savivaldybių skolinimasis ir nekilnojamojo turto (NT) mokesčio pakeitimai reikalauja adekvataus jų galimo poveikio įvertinimo, kuris aptariamu atveju nebuvo atliktas:

  • Lankstesnis savivaldybių skolinimasis gali kelti grėsmę viešųjų finansų būklei. Būtina įvertinti, kokia būtų skolos administravimo našta savivaldybėms esant įvariems šoko scenarijams.
  • Galimybė laisvai skolintis mažina motyvaciją efektyvinti procesus ir viešąsias paslaugas, taip prisidedant prie Vyriausybės tikslo optimizuoti švietimo ir sveikatos bei kitų sričių įstaigų tinklus.
  • Savivaldybės neišnaudoja jau dabar turimų žemės ir juridinių asmenų NT mokesčio potencialo.

Svarbu adekvačiai įvertinti visuotinio NT mokestį atsakant į projektų numatomus tikslus bei pagrindžiant jo poveikį investicinei aplinkai, būsto įperkamumui, socialiniams santykiams bei gyventojų disponuojamoms pajamoms. Kviečiame susipažinti su pastabomis, kurios gali padėti atlikti išsamų poveikio vertinimą.

Išsamiau apie visa tai rasite šioje analitinėje medžiagoje