LLRI: būtina skubiai koreguoti mokesčių mokėjimo tvarką

Lietuvos laisvosios rinkos institutas ragina Vyriausybę, Finansų ministeriją, Valstybinę mokesčių inspekciją bei „Sodrą“ laiku pasiruošti tiekimo ir pardavimų sutrikimams. Pirmiausia, visiems koreguoti mokesčių mokėjimo tvarką.

„Stabili ir nenutrūkstanti šalies įmonių veikla ypač svarbi kiekvienam gyventojui. Būtina galiojančią mokesčių mokėjimo tvarką koreguoti taip, kad į sunkumus patekusios įmonės sugebėtų atlaikyti laikinus nepriteklius“, – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentė Elena Leontjeva.

Štai jau kovo 15 d., įmonės privalo sumokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM), socialinio ir sveikatos draudimo įmokas, avansinį turto ir pelno mokesčius (pastarasis dažniausiai skaičiuojamas pagal praėjusių laikotarpių rezultatus). Nesumokėjus mokesčių, jie yra vienašališkai nurašomi nuo įmonės sąskaitos, o pritrūkus lėšų, yra apribojamas disponavimas įmonės sąskaitomis visuose bankuose. Realiai tai reiškia veiklos sustabdymą, įmonė negalės vykdyti atsiskaitymų, pirkti žaliavos ir netgi atsiskaityti su darbuotojais.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas siūlo imtis šių priemonių: atidėti jau po savaitgalio visiems privalomą mokėjimo terminą, arba bent jau neriboti disponavimo sąskaitomis toms įmonėms, kurios pritrūks lėšų mokesčiams. To, kad įmonės gali kreiptis į VMI ir „Sodrą“ dėl atsiskaitymų atidėjimo nepakanka, nes šie procesai užtrunka, o veikiančių įmonių Lietuvoje yra 85 tūkstančiai. Todėl reikia bendrų, greitų ir sisteminių sprendimų.

„Svarbu, kad valstybė būtų partneris, šiuo atveju nedidintų sunkumų ir savo sprendimais palengvintų įmonių išgyvenimą“, – pastebi E. Leontjeva.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto kreipimasis į valdžios institucijas čia.