M. Tininis. Draudimų mažai? Valdžia kuria naujus

Lietuva – viena labiausiai kontroliuojančių šalių ką, kur, kaip ir kada jos gyventojai valgo, geria ir rūko Europos Sąjungoje. Tai ne „iš lubų ištrauktas“ argumentas, o tarptautinio „Nanny State Index” tyrimo verdiktas. Griežčiau žmogaus pasirinkimai buvo reguliuojami tik Suomijoje.

Nenuostabu, juk Lietuvoje vienintelėje iš visos ES uždrausta vartoti alkoholinius gėrimus 18-19 metų pilnamečiams asmenims, visiškai uždrausta alkoholio reklama, itin sumažėjo vietų, kuriose galima rūkyti viduje esančiose patalpose. Lietuva ir Latvija – vienintelės šalys leidžiančios energinius gėrimus įsigyti tik sulaukus 18 metų.

Jei manote: puiku – „priversime juos sveikai gyventi”, vertėtų susimąstyti, kokia yra šių reguliavimų kaina. Pažvelgus į įstatymų projektų aiškinamuosius raštus, atrodo, kad politikai dažniausiai įsivaizduoja, jog ribojimai ir reguliavimai nieko nekainuoja. Pavyzdžiui, priimant alkoholio reklamos draudimą, teigta, jog neigiamų pasekmių verslui ir jo sąlygoms nenumatoma. Tik kažkodėl įvairios mugės susidūrė su sunkumais, o užsienio leidėjų žurnalai grįžo į cenzūros laikus, kai netinkamą reklamą turintį lapą teko išplėšti arba užklijuoti. Ir tai tik vienas įstatymo pakeitimas.

Apskritai paėmus, politikai dažniausiai apsiriboja teiginiu „neigiamų pasekmių nenumatoma”. Ten, kur turėtų būti argumentai apie būsimą įstatymų poveikį, tokia šabloniška trijų žodžių kombinacija įrašyta net 18-oje iš 20-ies su alkoholio kontrole susijusių projektų, priimtų per pastaruosius 15 metų. Tik, deja, priėmus įstatymus, visuomenė bei verslas su tomis pasekmėmis „kurių neturėjo būti” gyvena.

Tačiau šiuo metu galiojantys drakoniški draudimai – toli gražu ne pabaiga. Netrukus pradės veikti nauji. Uždrausta gaminti ir parduoti žaislus, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus ir jų tarą. 2020 m. bus uždrausta prekiauti alkoholiniais gėrimais paplūdimiuose įrengtose nestacionariose kavinėse. Rūkote mentolio skonio cigaretes? Jos irgi bus uždraustos.

Jau paruoštas draudimas eksponuoti tabako gaminių pakelius parduotuvėse – nurodymas slėpti pakelius (kurie ir taip išpiešti baisiausiais paveikslėliais) jau praėjo pirmą laiptelį Seime. Svarstymo laukia ir draudimo rūkyti balkonuose, lauko kavinėse, sporto renginiuose ir kitose vietose draudimas. Dar daugiau – Vyriausybė ir Sveikatos apsaugos ministerija ateityje neatsisakė planų suvienodinti tabako gaminių pakelių dizainą, ne kartą valdžia buvo užsiminusi apie norą įsteigti specializuotas alkoholio parduotuves, žymėti alkoholinių gėrimų pakuotes privaloma informacija apie alkoholio žalą.

Nenustebkite, jei Vyriausybė žengtų dar toliau. Kai buvo trumpinamas prekybos alkoholiu laikas, buvo siūlymų leisti juo prekiauti tik nuo 12 valandos. Gal atsiras „sausojo sekmadienio” arba „sausosios seniūnijos” idėja? Atrodo neįtikėtina? O ar kada nors manėte, kad 18-19 metų asmenys, kurie gali steigti verslą, mokėti mokesčius, tuoktis, tarnauti kariuomenėje, negalės nuspręsti, ar jie gali nusipirkti alkoholio? Ar kad Jūs, suaugęs žmogus, lauko kavinėje negalėsite užsisakyti kokteilio?

Galbūt tikslas pateisina visas priemones? Juk jis herojiškas – nuo žalingų įpročių išgydyti visuomenę bei apsaugoti vaikus. Jei taip, tai kodėl pirma neužtikriname, kad galiotų esami reikalavimai?

Kažkodėl manoma, kad vaikai neberūkys, jei pakelių parduotuvėse nesimatys. Tačiau jau dabar asmenims iki 18 metų yra uždrausta vartoti ir perduoti tabako gaminius. O realybėje net 64 proc. paauglių yra nurodę, jog jiems įsigyti cigarečių yra nesunku. Jei dabar galiojantys reguliavimai yra neįgyvendinami, tai kuo padės papildomas draudimas? Niekuo. Net yra pavyzdžių, jog įvedus šią (labai mažai kur taikomą priemonę) kai kuriose šalyse rūkymo paplitimas net išaugo. O neigiamų pasekmių naujasis draudimas tikrai sukels. Vitrinų keitimas kainuoja. Skaudžiausiai – smulkioms ir kaimo parduotuvėms.

Prieš priimant naujus draudimus, iš pradžių bent reikėtų užtikrinti, kad veiktų dabar galiojantys reguliavimai. Dabar susidaro įspūdis, kad draudimai „kepami“ tiesiog dėl paties siekio drausti, vadovaujantis vieninteliu principu – „reikia kažką daryti“.