Faktai ir analizė. Kiek savivaldybių įmonių veikia pagrįstai?

Lietuvos laisvosios rinkos institutas atliko analizę „Kiek savivaldybių valdomų įmonių veikia pagrįstai?”. Analizė atskleidė, kad dalis savivaldybių valdomų įmonių (SVĮ) vykdo veiklas, kuriomis neturėtų užsiimti valstybinio kapitalo įmonės. Dauguma SVĮ vykdomų veiklų neatitinka Vietos savivaldos įstatyme nurodytų sąlygų, kada SVĮ gali užsiimti nauja ūkine veikla. Niekas nekontroliuoja, ar SVĮ vykdomos veiklos atitinka minėtas sąlygas po įmonės steigimo ar po veiklos vykdymo pradžios. Savivaldybės neturi pareigos tikrinti, ar SVĮ jau vykdomos veiklos yra pagrįstos.

Taip pat analizė rodo, kad:

• dėl tikėtino visų savivaldybių gyventojų poreikių homogeniškumo, veiklos, kurios iš tiesų yra būtinos patenkinti savivaldybių bendruomenių bendruosius interesus, turėtų būti vykdomos didžiojoje daugumoje savivaldybių. Tokių veiklų yra tik 3 iš 40.
• 9 savivaldybėse veikiančios SVĮ, vykdydamos pagrindines veiklas, nesusiduria su konkurencija.
• 7 savivaldybėse visos veikiančios SVĮ vykdydamos pagrindines veiklas konkuruoja su kitais ūkio subjektais. Kitose 44 savivaldybėse bent viena savivaldybėje veikianti SVĮ konkuruoja su kitais ūkio subjektais.

Analizę „Kiek savivaldybės valdomų įmonių veikia pagrįstai?” skaityti ir parsisiųsti galima čia.