Faktai ir analizė. Prekybos laiko reguliavimai: niekam jų nereikia

Rudens sesijoje Seimas svarstys Lietuvos Respublikos darbo kodekso 123 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą (Reg. Nr. XIIIP-1831), kuriuo mažmeninės prekybos įmonėms nuo 2019 m. sausio 1 d. butų draudžiama dirbti paskutinį kiekvieno mėnesio sekmadienį ir švenčių dienomis.

Draudimas galiotų apie 28 dienas kiekvienais metais (15 švenčių dienų per metus ir apie 13 sekmadienių). Tai darytų neigiamą poveikį darbuotojams, darbdaviams, vartotojams, konkurencijai, valstybės biudžetui ir visai šalies ekonomikai. Atsižvelgiant į žemiau išvardintus pagrindinius argumentus, siūlome atsisakyti prekybos laiko reguliavimo.

  1. Lietuvos gyventojai patirs nepatogumų: draudimas lems kainų kilimą ir asortimento mažėjimą (dalis parduotuvių užsidarys), vartotojai bus priversti keisti pirkimo įpročius, planuoti pirkinius iš anksto, užsipirkti ilgesniam laikui. Tai didins pinigų švaistymo riziką, nes dalį produktų reikės išmesti.
  2. Projektu siūloma drausti dirbti visoms mažmeninės prekybos įmonėms švenčių dienomis ir paskutinį mėnesio sekmadienį. Projekte nenumatyta išimčių (pvz., vaistinėms, degalinėms, būtiniausiems maisto produktams ir pan.). Tai rodo, kad projektas visiškai neatsižvelgia į vartotojų interesus.
  3. Apie 70 proc. Lietuvos gyventojų dažniau ar rečiau apsiperka sekmadieniais. Tai reiškia, kad didžioji dauguma gyventojų dėl draudimo parduotuvėms dirbti sekmadieniais patirtų nepatogumų, nes būtų priversti keisti savo kasdienio gyvenimo rutiną. Išaugtų apsiperkančių elektroninėse parduotuvėse skaičius.
  4. Daugiau nei pusė apklaustųjų neprieštarautų, kad parduotuvės nedirbtų tik 4 iš 15 švenčių dienų: šv. Kūčias, šv. Kalėdas, šv. Velykas, Naujuosius metus. Kitomis šventinėmis dienomis žmonėms apsipirkti yra svarbu.
  5. Prekybos laiko ribojimas sekmadieniais ir švenčių dienomis, taikomas atitinkamai 14-oje ir 16-oje iš 30-Europos šalių. Pastaruoju metu vis daugiau Europos šalių atsisako prekybos laiko ribojimų. Šiuo keliu pasuko tokios šalys, kaip Suomija, Švedija, Vengrija, Malta.
  6. Europos Komisija rekomenduoja šalims narėms atsisakyti draudimų parduotuvėms dirbti, argumentuodama tuo, kad ribojimai iškreipia konkurenciją ir kelia iššūkius darbo rinkai. Elektroninės parduotuvės įgyja didesnę galią konkuruojant su stacionariomis parduotuvėmis, įsikūrusiomis visame pasaulyje. Stacionarios parduotuvės dėl prarastų pirkėjų yra priverstos atleisti dalį darbuotojų.

Daugiau išsamių argumentų pateikiama ekspertizėje, ją parsiųsti galima čia.

www.llri.lt