Užduotys moksleiviams: kas būtų, jei Jamaikos valdžia uždraustų Dominikos Respublikos regį?

Mainantis galima sutaupyti laiko; dirbti tai, ką moki geriausiai; sukurti, uždirbti ir sutaupyti daugiau. Todėl mainosi ne tik žmonės, mainosi ir valstybės.

Pavyzdžiui, žmonės, gyvenantys Rusijoje labai mėgsta lietuvių gaminamą jogurtą ir varškės sūrelius. Jiems tinka jų kaina ir kokybė, o gamintojai Lietuvoje džiaugiasi galėdami jiems gaminti – juk Rusijos rinka keliasdešimt kartų didesnė nei Lietuvos, todėl ir uždirbti gaminant kokybišką produktą už gerą kainą galima gerokai daugiau.

Tačiau šį rudenį naujienų portalai ir laikraščių antraštės ėmė mirgėti: „Rusija paskelbė Lietuvai tikrą ekonominį karą“, „Lietuviai kyla į mūšį prieš Rusijos blokadą“, „Lietuva iš pieno karo gali netgi išlošti“ ir panašiai. Taip lietuviai pasipiktino Rusijos valdžios sprendimu nepagrįstai griežtai kontroliuoti, riboti ir galiausiai drausti lietuviškų pieno produktų įvežimą į Rusiją.

20

Tačiau kas nutinka tuomet, kai valstybė uždaro savo sienas išsiaiškinsime nagrinėdami žymiai įdomesnį nei Rusijos ir pieno pavyzdį – šioje pamokoje apie regį ir Jamaiką!

Kas yra tarptautinė konkurencija? Kaip įmanoma sėkmingai konkuruoti be valdžios pagalbos? Kokį poveikį tarptautinės prekybos apribojimai turi šalies viduje esantiems gamintojams ir vartotojams bei už šalies ribų esantiems gamintojams ir vartotojams?

Konkurencija tarp Jamaikos ir Dominikos Respublikos regio

Įsivaizduokime, kad Jamaika yra didžiausia ir geriausia regio muzikos gamintoja pasaulyje. Jamaikos gyventojai gali mėgautis ne tik atvežama kitų šalių muzika, bet ir labai geros kokybės vietoje pagamintu regiu. Tačiau netikėtai Dominikos Respublikoje atrandami keli regio muzikos talentai, kurių dainų žodžiai ir ritmai gerokai pranoksta vietinių Jamaikos muzikantų talentą. Vis daugiau ir daugiau žmonių Jamaikoje perka Dominikos Respublikos muziką, eina į šios šalies atlikėjų koncertus ir perka jų atributiką. Jamaikos regio atlikėjai turi pasirinkimą. Jie gali keisti savo veiklą, galbūt pradėti groti kitokią muziką, galbūt užsiimi dokumentinių filmų kūrimu, tatuiruočių meistryste arba jie gali bandyti eiti pas Jamaikos valdžią ir prašyti, jog būtų apribota Dominikos Respublikos regio muzikantų muzikos prekyba, jų koncertai bei prekyba grupių atributika. Jamaikos valdžia gali nuspręsti neklausyti vietinių regio muzikantų reikalavimų, tačiau gali ir pasiduoti jų įtikinėjimams, jog Dominikos Respublikos regio industrija, žlugdo vietinius muzikantus.

21

KONKURENCIJA (competition) – padėtis, kuomet konkrečios srities rinkoje varžosi keli pardavėjai dėl galimybės kuo geriau patenkinti vartotojų poreikius ir taip užsidirbti daugiau už varžovą.

Jei Jamaikos valdžia imtųsi saugoti vietinius regio atlikėjus…

Įsivaizduokime, kad Jamaikos valdžia pasiduoda spaudimui ir uždraudžia Dominikos Respublikos regio muzikos prekybą Jamaikoje, o užsienio atlikėjų koncertų bilietus pabrangina dvigubai – pritaikydama specialų mokestį. Koks šio sprendimo poveikis šių dviejų šalių vartotojams ir gamintojams? Visų pirma, Jamaikos vartotojai akivaizdžiai pralaimi, nes nebegali klausyti Dominikos Respublikos regio namuose ir turi dvigubai brangiau mokėti už šios šalies atlikėjų koncertus. O juk klausytojai ir yra svarbiausi, atlikėjai tik tenkina jų poreikį. Iš pirmo žvilgsnio Jamaikos regio atlikėjams tokie nauji ribojimai yra savotiška pergalė, nes jų muzika vėl tampa populiaresnė ir labiau perkama Jamaikoje. Taip pat turime nepamiršti, jog dėl tokio Jamaikos valdžios sprendimo Dominikos valdžia gali taip pat nuspręsti riboti Jamaikos muzikantų koncertus ir prekybą muzika. O tai reiškia, kad nors šalies viduje Jamaikos atlikėjai vėl tampa populiaresni, jų populiarumas Dominikos Respublikoje gerokai sumažėtų. Taip pat turime nepamiršti ir Dominikos Respublikos vartotojų, kurie dėl papildomų apribojimų taip pat nukentėtų, nes Jamaikos muzika taptų brangesnė ir sunkiau prieinama.

Tarptautinės prekybos regiu draudimo įtaka gyventojams ir gamintojams

Tarptautinės prekybos ribojimai neleidžia džiaugtis ne tik skirtinga muzika, bet ir konkurenciniu pranašumu. Ribojimai gali būti naudingi atskiriems gamintojams trumpuoju laikotarpiu, tačiau vartotojams ir visai ekonomikai šie ribojimai yra žalingi ir jų turėtų būti vengiama. Tarptautinės prekybos ribojimai yra dar kitaip vadinami protekcionizmu – vietinių gamintojų apsaugojimu nuo tarptautinės konkurencijos įvairiais mokesčiais ir apribojimais, kurie yra taikomi tik užsienio gamintojams. Protekcionizmas veikia kaip užkrečiama liga, nes vienai šaliai pradėjus saugoti savo gamintojus, kitų šalių valdžios daro tą patį, siekdamos apsaugoti savo gamintojus. Protekcionizmas buvo labai paplitęs pasaulyje tarpukaryje, tačiau jo apraiškų netrūksta ir dabartiniame pasaulyje, pavyzdžiui – Europos Sąjungos žemdirbiai gauna nemažas išmokas, kurios leidžia jiems gaminti maisto produktus nenuostolingai. Europos Sąjunga, taip pat taiko papildomus mokesčius iš kitų šalių atvežamiems maisto produktams, todėl Europos gyventojai už maistą moka daugiau.

Svarbu prisiminti, kad konkurencija yra vienintelis natūralus būdas sureguliuoti pardavėjų tarpusavio bei pardavėjų ir pirkėjų santykius. Pavyzdžiui, Lietuvoje neseniai atidaryta pigių baldų parduotuvė IKEA ragina pasitempti kitas baldų parduotuves ir sumažinti kainas, pasiūlyti išskirtinius produktus arba dešrainius už 0,15 Eur. Antraip kitos baldų parduotuvės praras pirkėjus ir joms teks bankrutuoti. Jei čia įsikištų valdžia ir pasakytų, kad žemiausia kavos staliuko kaina Lietuvoje turėtų būti 30 Eur, kedės 100 Eur, o dešrainių tikrai negalima pardavinėti po 0,3 Eur – veikiausiai IKEA Lietuvoje būtų uždaryta. Ir pirkėjai netektų ne tik pigių ikėjos baldų ir papildomų paslaugų, bet ir kainų sumažinimo, kokybės padidinimo ir papildomų paslaugų įdiegimo kitose Lietuvos įmonėse.

Būtent tam, kad tokių apribojimų būtų kuo mažiau ir buvo įkurta Tarptautinė Prekybos Organizacija (World Trade Organization), kuri stengiasi spręsti panašias problemas kaip mūsų sugalvotas regio muzikos konfliktas tarp Jamaikos ir Dominikos Respublikos, plačiai nuskambėjęs Rusijos draudimas lietuviškiems pieno produktams ar menamas baldų kainų kontrolė.

PROTEKCIONIZMAS (protectionism) – valdžios taikomos priemonės skirtos apsaugoti nuo konkurencijos.

  1. Gyventi mainantis lengviau, todėl mainosi ne tik žmonės, bet ir valstybės.
  2. Konkurencija – natūralus būdas, sureguliuojantis pardavėjų tarpusavio bei pardavėjų ir pirkėjų santykius.
  3. Dėl konkurencijos ribojimų nukenčia gamintojai, pirkėjai ir pardavėjai.
22

goo.gl/mHkbPu

UŽDUOTIS: išspręsk testą.

  1. Tarptautinė prekyba vyksta, nes: a) Gamintojai rūpinasi kitų šalių gyventojų gerove; b) Gamintojai siekia pelno; c) Gamintojai rūpinasi kitų šalių gamintojais – pagamina tai, ko toje šalyje pagaminti neįmanoma.
  2. Tarptautinė konkurencija: a) Skatina vietinius gamintojus pasitempti; b) Žlugdo geriausius vietinius gamintojus; c) Nedaro įtakos nei vietiniams gamintojams, nei pirkėjams.
  3. Pirkėjams naudingiausia, kai įmonės konkuruoja: a) Prižiūrimos valdžios, kad nekeltų kainų ir nesiūlytų nekokybiškų produktų; b) Natūraliai – siūlydamos geresnę kainą, kokybę bei papildomas paslaugas; c) Kai įmonės nekonkuruoja ir visi gyvena draugiškai.
  4. Jamaikoje išpopuliarėjus regio atlikėjams iš Dominikos Respublikos, klausytojams ir Jamaikos regio atlikėjams naudingiausia būtų, jei: a) Jamaikos atlikėjai paprašytų valdžios pagalbos ir apsaugos – valdžia turėtų uždrausti svetimų atlikėjų koncertus ir įrašus tam, kad apsaugotų jamaikiečius; b) Jamaikos atlikėjai nuleisti įrašų ir bilietų į koncertus kainas bei tobulintų savo muzikinius įgūdžius; c) Jamaikos atlikėjai paprašytų valdžios, kad ši neleistų Dominikos Respublikos atlikėjams koncertuoti pigiau nei jamaikiečiams, tačiau jamaikiečiai tuo pačiu pradėtų tobulinti ir savo muzikinius įgūdžius.
  5. Išskirtinių konkurencijos sąlygų iš valdžios prašymas: a) Yra nežalingas, jei tai nauja įmonė ir jos gaminami produktai tikrai geri; b) Yra nežalingas, jei tai vietinių gamintojų įmonė, kuriai kyla reali grėsmė iš užsienio gamintojų; c) Yra žalingas, nes iškreipia situaciją rinkoje.

Pasitikrink! Atsakymų gairės: goo.gl/AwijXo