Užduotys moksleiviams: kas bus, kai baigsis nafta?

Susipažink su mitais apie Žemės išteklius:

„Jie netrukus baigsis! Jie yra nepakeičiami ir jų prieinamumas mažėja greičiau nei žmonių galimybės juos išgauti.“

O štai faktai: 1882 m. mokslininkai skaičiavo, žmonės tikėjo, kad nafta baigsis po 4 metų. 1919 m. buvo sakoma, kad naftos užteks dar 20 metų. 1956 m. prognozuota, kad nafta tikrai baigsis iki 1970 m. Atėjus 1970 m. naftos vis dar buvo, bet ekspertų teigimu tik iki 2000 m. Šiandien 2014 m. ir naftos turime gerokai daugiau nei manę turį 1882 m.

Tik labai nedaug Žemės išteklių gali būti naudojami tokie, kokie jie yra natūralioje būsenoje. Nafta tik juodo tepalo bala. Medžiai – neįžengiamos girios. Vanduo – sūrios jūros.

RIBOTI IŠTEKLIAI (scarce resources) – gaminant prekes ir teikiant paslaugas naudojami baigtiniai ištekliai. Visi riboti ištekliai yra vadinami ekonominiais ištekliais.

Išteklius naudingais paverčia žmogaus protas. Žmogus sugalvoja, kaip naftą perdirbti į kurą, plastmasę, audinius, asfaltą ir kitas gėrybes. Žmogus medį paverčia šilumos šaltiniu, statybine medžiaga ar popieriumi. Žmogus vandenį padaro tinkamu gėrimui, transportui ir sugalvoja, kaip iš jo išžvejoti žuvies.

Išteklių gali būti gausybė, bet jei žmogus nesugalvos, kaip juos paversti naudingais, ištekliai glūdės žemės ir jūrų gelmėse. Taigi, baimė, kad Žemės ištekliai baigsis ir dėl to žmonija išnyks yra nepagrįsta. Taip, tam tikri ištekliai baigiasi, bet atrandama naujų, taip pat kaip ir naujų būdų juos išgauti arba taupiau naudoti.

Nafta baigsis tuomet, kai žmogaus protui ir iniciatyvai bus draudžiama laisvai veikti.

19.1

UŽDUOTIS: žiūrėk vaizdo įrašą: https://goo.gl/hrhrN1 ir atsakyk į klausimus:

  1. Koks istorinis įvykis lėmė tai, kad žmonės pradėjo bijoti, jog pasibaigs ištekliai?
  2. Kodėl naftos ištekliai vis auga?
  3. Kas priverčia gamintojus ieškoti naujų naftos šaltinių?
  4. Ką reikėtų ir ko nereikėtų daryti, baiminantis, kad ištekliai išseks?
  5. Iš kur atsiranda žmogui naudingi ištekliai (nafta, mediena, metalai ir kt.)?
  6. Pateik pavyzdį, kaip išteklių mažėjimas prisideda prie technologinio progreso?

Pasitikrink! Atsakymų gairės: goo.gl/H2yZSA