E. Leontjeva: „Jei galime sukurti formą, kuria remdamiesi žmonės gali legaliai veikti, neliks pagundų veikti šešėlyje“

Trečiadienį įvyko Finansų ministerijos inicijuotos Mokestinių lengvatų peržiūros tarpinstitucinės darbo grupės susitikimas, kuriame buvo diskutuojama apie sektorinių ir kitų lengvatų bei smulkiojo verslo apmokestinimą. Darbo grupėje dalyvaujanti Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentė Elena Leontjeva pabrėžė, jog dedant pastangas pagerinti apmokestinimo sąlygas, reikėtų saugotis šešėlio skatinimo.

„Jei galime sukurti formą, kuria remdamiesi žmonės gali legaliai veikti, nebus pagundų veikti šešėlyje“, – kalbėjo E. Leontjeva. Ji taip pat pridūrė, kad daugiau dėmesio reikėtų skirti ir tam, kai panaudojami mokesčių mokėtojų pinigai.

„Šiuo metu susirūpinimo šia sritimi mažiau. Tačiau mes ypatingai saugotis turėtume visuomenės susiskaldymo. Tai ne tik pakirstų pasitikėjimą valstybe, bet ir suduotų didelį smūgį verslo tvarumui“, – Mokestinių lengvatų peržiūros tarpinstitucinės darbo grupės susitikime sakė LLRI prezidentė.

Ji taip pat pabrėžė, kad ne visos mokesčių taisyklės, kurias tapo įprasta vadinti „lengvatomis“, yra mokesčių lengvatos ekonominiu aspektu. „Ši išvada turėtų būti užfiksuota Lietuvos finansų istorijoje ir išsaugota ateities kartoms“, – kalbėjo E. Leontjeva.

Tarp susitikime pristatytų Finansų ministerijos siūlymų – siekis peržiūrėti gyvybės draudimo įmonių gautų gyvybės draudimo įmokų traktavimą pelno mokesčio tikslais, sveikatos priežiūros įstaigų pajamų už paslaugas, kurios finansuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, traktavimą pelno mokesčio tikslais, mokestinio nuostolio perdavimo tarp grupės įmonių sąlygas, taip pat pelno mokesčio lengvatos, taikomos akcijų perleidimo pajamoms, taikymo sąlygas ir kita.

Taip pat siūloma svarstyti pelno mokesčio lengvatų mažoms įmonėms sąlygas, individualios veiklos pajamų apmokestinimo ir administravimo koncepciją, 30 proc. prezumpcinių išlaidų taikymo efektyvumą, fiksuoto dydžio gyventojų pajamų mokesčio, mokamo įsigyjant verslo liudijimus, mokėjimo sąlygas ir kita.

Baigiamasis darbo grupės susitikimas, kuriame būtų pristatyti Vyriausybei teiktini sprendimai, planuojamas spalį.