Faktai ir analizė. Vis griežtėjanti paternalistinė politika

Lietuvos laisvosios rinkos institutas atliko analizę, kaip per pastaruosius 16 metų Lietuvoje keitėsi reguliavimai gėrimų, tabako ir mitybos srityje.

Analizė parodė:

• 2004-2019 m. alkoholio ir tabako kontrolė Lietuvoje griežtėjo ir plėtėsi beveik kasmet. Buvo priimta 20 su alkoholio ir 10 tabako kontrole susijusių ženklių įstatymų pakeitimų, numatančių įvairius paternalistinius reguliavimus: prekybos, vartojimo, laikymo, sudėties, informacijos ir rinkodaros ribojimus.
• Griežtėjantys reguliavimai lėmė, kad kontrolė tapo viena griežčiausių ES. 2019 m. pagal reguliavimo griežtumą gėrimų kontrolės srityje Lietuva užima trečią vietą iš 28 šalių („Nanny state index“ vertinimas).
• Įstatymai keičiami neįvertinus visų galimų pasekmių. Daugeliu atveju jų nelydėjo galimų neigiamų pasekmių, poveikio kriminogeninei situacijai ir korupcijai vertinimai.

Atkreipiame dėmesį, kad griežta paternalistė politika turi ribotą poveikį, tačiau gali sukelti įvairių neigiamų pasekmių, tad įgyvendinama turėtų būti itin atsakingai – prieš priimant naujus reguliavimus būtina įvertinti jau galiojančių poveikį.

Visą analizę „Vis griežtėjanti paternalistinė politika“ skaityti ir parsisiųsti galite čia.