Ekonomika šiandien. Planuojama „Sodros” mokesčių reforma – ko tikėtis?


Vyriausybės planuose – sujungti vadinamąsias „Sodros“ darbuotojo ir darbdavio mokesčius. Kas keisis gyventojams? Kaip tai bus padaryta, pokalbis Lietuvos laisvosios rinkos instituto autorinėje laidoje „Ekonomika šiandien“.

Laidoje dalyvauja „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis ir Lietuvos Respublikos finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė.

Laidos vedėjas – Žilvinas Šilėnas.

,,Geriausiu atveju, vienas iš dešimties žino, kokia yra jo darbo vietos kaina, ir gali matyti darbo sutartyje, kiek darbdaviui tai kainuoja, ir tai, kad galima matyti, jog beveik pusė darbo užmokesčio patenka ne darbuotojui, o valstybei, yra labai gera transformacija, kuri leidžia atvirai diskutuoti, ar ta mokestinė našta, kuri yra Lietuvoje dabar yra adekvati“, – teigia Nerijus Mačiulis.

Taip pat laidoje tradicinė rubrika „Stebime valdžią“, kurioje pateikiama naujausių valdžios siūlymų santrauka ir analizė su komentarais, ar naujiesiems pasiūlymams derėtų pritarti, jais abejoti ar nepritarti.

Ar didės mokesčiai mažiausiai uždirbantiems? Kokius naujus reguliavimus maistui planuoja priimti valdžia? Ar bus Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijos perkeltos į Kauną? Ar bus numatytos išimtys leisti tiekti vaistinius preparatus užsienio kalba paženklintomis pakuotėmis į asmens sveikatos priežiūros įstaigas?