Pozicija. Bendradarbiavimo ekonomikai – mažiau reguliavimų

Lietuvos laisvosios rinkos institutas išnagrinėjo Europos Komisijos komunikatą „Europos bendrojo vartojimo ekonomikos darbotvarkė“ ir teikia savo poziciją.

• Šalys narės turėtų vadovautis darbotvarkės ir netaikyti įėjimo į rinką apribojimų. Naujieji verslai išvystė būdus, kaip užtikrinti pakankamą kokybės kontrolę, todėl papildoma valdžios institucijų intervencija yra nereikalinga.

• Skirtingas reguliacinis modelis skirtingo dydžio rinkos žaidėjams gali sumažinti konkurenciją ir taip pakenkti vartotojams.

• Darbo teisės santykių taikymas skaitmeninėse platformose gali sumažinti bendradarbiavimo ekonomikos verslų lankstumą, kuris yra viena iš pagrindinių aplinkybių, kodėl šie verslai yra tokie populiarūs.

• Šalys narės turėtų pasinaudoti bendradarbiavimo ekonomikos platformų sukuriamomis galimybėmis tam, kad sukurtų paprastas ir lanksčias mokesčių administravimo sistemas. Tačiau tuo pačiu šalys narės tarpusavyje turėtų konkuruoti mokesčių tarifais ir administravimo sistemomis, siekdamos pritraukti kuo daugiau rinkos žaidėjų.

Pozicija anglų kalba parsisiųsti galite čia.