Svarstomos Sodros įstatymo pakeitimo projekto nuostatos didintų mokesčius

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete bus svarstomas Sodros įstatymo pakeitimo projektas (XIIP-3235). Lietuvos laisvosios rinkos institutas atkreipia dėmesį, kad  dalis svarstomų siūlymų akivaizdžiai didina mokesčius ir mažina galimybes finansiškai paskatinti darbuotojus ar valdybų ir tarybų narius:

  • dvigubai padidinti nedarbo draudimo tarifą terminuotoms darbo sutartims (nuo 1,1 iki 2,2 proc.)
  • apmokestinti pensijų socialiniu draudimu tantjemų gavėjus, dirbančius pagal verslo liudijimus ir gaunančius atlygį už veiklą stebėtojų taryboje ar valdyboje
  • Sodros įmokas mokėti ir nuo darbdavio mokamų papildomų sveikatos ir gyvybės draudimo įmokų, viršijančių 25 proc. darbuotojui apskaičiuoto darbo užmokesčio
  • neįvesti Sodros lubų įmokoms (10 str., 6 d.), nors šiuo metu galioja jos galioja išmokoms

Taip pat siūloma įpareigoti viešinti duomenis apie daugiau nei tris darbuotojus įdarbinusių įmonių apdraustiesiems asmenims apskaičiuotų pajamų vidurkį bei priskaičiuotų Sodros įmokų sumą.

Kol kas komitetas atidėjo svarstymus dėl šių siūlymų, atkreipiame dėmesį, kad jų  priėmimas būtų žalingas:

  • Sodros įmokas mokėti nuo minimaliosios mėnesinės algos ir už ne visą darbo dieną dirbančius, vyresnius nei 29 m. asmenis, dirbusius pas vieną draudėją. Tokiu atveju mokesčiai būtų mokami net ir nuo negautų pajamų.
  • nesumokėtas Sodros įmokas ir delspinigius išieškoti iš trečiųjų asmenų. Pavyzdžiui, iš draudėjo skolininko sąskaitos su teise areštuoti jo turtą ir kt.

Taip pat komitete vis dar nesutariama dėl įsipareigojimo nuo 2017 m. mažinti darbdavio Sodros įmokas po 1 p.p. kasmet. Tai reikštų, kad valdžia galėtų nesilaikyti šio įsipareigojimo.